Sun & Fun Holidays: visszatért az utazási piacon az élet a normál kerékvágásba

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 11. 10:15

A forgalom növekedésével összhangban hamarosan negyven-ötven százalékkal megemeli vagyoni biztosítékát a Sun & Fun Holidays. Tolga Deniz Sariyüce ügyvezetővel a tour-operátor idei terveiről és a piaci helyzetről beszélgettünk.

Milyennek látja az idei nyári kiutazási szezon alakulását?

Nagyon elégedett vagyok az eddigiekkel, erős volt az előfoglalási szezon és most is folyamatosan érkeznek a foglalások. A tavalyi 40 ezer utashoz képest idén 56 ezerre számítunk.

Mekkora volt a forgalmuk 2019-ben, az utolsó „békeévben"?

2019-ben 55 ezer főt utaztattunk, így az idei évben elérjük és kismértékben túl is szárnyaljuk az akkori utasszámot. Úgy gondolom, hogy a Covid után igazából az idén tér vissza a kiutazásban az élet a normális kerékvágásba. Tulajdonképpen ott folytatjuk, ahol akkor abbahagytuk.

Tolga Deniz Sariyüce

Fotó: Facebook

Változott-e a termékkínálatuk a korábbi időszakhoz képest?

Továbbra is elsősorban Törökország-specialisták vagyunk, 150 exkluzív hotellel és további 600 elérhető szállodai termékkel. Leányvállalatunkkal, a Last Call Travellel együtt lefedjük a törökországi utazási igények teljes spektrumát. Az évek során évi 15-20%-kal növeltük a törökországi kínálatunkat, így elmondhatjuk, hogy piacvezetők vagyunk ebben a desztinációban. Kínálunk további úti célokat is – Ciprus északi és déli részét, Egyiptomot, Bulgáriát és Görögországot –, ezeken a helyeken is bővítettünk a kínálatunkat, bár kisebb mértékben. Stratégiai célunk, hogy Törökország vonatkozásában megőrizzük a vezető pozíciónkat.

Hány charterjáratuk lesz az idén Törökországba?

Budapestről 17, Debrecenből 3 járattal repülhetnek idén az utasaink. Ezek többsége charterjárat, Debrecenből viszont block-seat helyeket foglaltunk a Wizz Air két járatán.

Nem tart attól, hogy kiszorítja a Wizz Air a tour-operátorokat a charterpiacról? Sokáig nem indított járatot üdülőhelyekre a fapados légitársaság...

Nem tekintem őket versenytársnak, mivel másfajta szolgáltatást nyújtanak az utazóknak, mint egy tour-operátor. Olyan komplex szolgáltatási csomagokat nem akar és nem is fog kínálni egy fapados, mint például mi, így egy más fajta ügyfélkört szólít meg.

A forgalom várható bővüléséhez igazodva módosítják-e a vagyoni biztosítékuk mértékét?

A kereslet erősödésével párhozamosan folyamatosan emeljük a kauciónk összegét, amely most már eléri a kétmilliárd forintot. A nyári forgalom várható alakulására tekintettel azonban ezt az összeget 40-50 százalékkal fogjuk növelni június elején.

Mit szól az utazásszervezői piacon tapasztalható változásokhoz: az Itaka Tours magyarországi megjelenéséhez, illetve a Kartago Tours átalakulásához?

Az biztos, hogy erősödni fog a piaci szereplők közötti verseny, ez viszont nem rossz dolog. A vásárlók számára ez ugyanis a minőség emelkedésével fog járni. Mindenki számára egy lökést ad, hogy továbbfejlődjön, jobb szolgáltatást nyújtson.

A kiskereskedelmi forgalomban, az ingatlanpiacon vagy az újautó-eladásoknál a vásárlóerő megtorpanása látszik. Nem tart attól, hogy ez a trend eléri a kiutazási piacot?

Azt már látjuk, hogy az idén az utasok körében van egyfajta költségtudatosságra való törekvés. Az is tény, hogy a szállásadók a külföldi üdülőhelyeken, akárcsak Magyarországon, megemelték az áraikat. Az utasok egy része ezért úgy dönt, hogy egy szinttel visszább lép: aki például eddig megengedhette magának az 5 csillagos ultra all inclusive ellátást, az az idén „csak" sima all inclusive szállodába megy nyaralni. Ugyanakkor a koronavírus-járvány idején mindenkiben tudatosult, hogy csak egy életünk van, és ezért lehet, hogy sok mindenen spórolunk, de az utazásról nem mondunk le.