Sűrű lesz a Müpa évada

Forrás: MTI

 2017. január 09. 10:08

Minden eddiginél sűrűbb a Müpa 2016-17-es évada, melynek során világsztárok érkeznek és új programsorozatok is indultak - mondta az MTI-nek Káel Csaba vezérigazgató.

A Müpa vezetője emlékeztetett arra, hogy az intézmény a 2015-16-os szezonban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. "Akkor úgy gondoltuk, azt a programsűrűséget nem lehet meghaladni, de a mostani évad a jelek szerint mégis képes lesz erre" - jegyezte meg Káel Csaba, aki szerint ez is mutatja, hogy a "Müpa brand" mára mind hazai, mind nemzetközi szinten komoly márkává fejlődött.

Európai turnéja során egyre több művész már előre betervezi a Müpát; a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikája miatt mind a zenekarok, mind az énekesek nagyon szeretnek itt fellépni - hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint hozzátette, a vendégművészek nagyon kedvelik a Müpa közönségét is, szinte minden fellépő megemlíti, hogy szakértő és szívélyes közönséggel találkozott itt.

Káel Csaba kiemelte a 2016-ban indult, és idén is zajló Bartók-évet: elmondása szerint Bartók Béla életműve igazi nemzeti kincs, a magyar komponistát a 20. század legnagyobb zeneszerzői között tartják számon.

Nemcsak Bartók saját szerzeményeire, hanem zenei gyűjtéseire, feldolgozásaira is érdemes figyelni, nem beszélve a Bartók inspirációja nyomán létrejött munkákra, életművekre - hívta fel a figyelmet a Müpa vezetője, hozzátéve: ebből a szempontból is fontos volt egy új világzenei fesztivál, a Budapest Ritmo elindítása 2016 őszén, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy 2017 Kodály-év lesz, így a CAFe Budapest és a Budapest Ritmo is fókuszába helyezi idén a Bartók Bélával jó barátságot ápoló Kodály Zoltán munkáit, de már a Budapesti Tavaszi Fesztivál is több síkon bemutatja az életművet: a Magyar Állami Népi Együttes Hommage a Kodály címen mutat be új produkciót, a Háry Jánost pedig Kodály Zoltán keresztfia, Palló Imre vezényli a Müpában.

Cecilia Bartoli

 

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy 2016 őszén is sikerült új világsztárokat - például Anna Nyetrebkót - a Müpába csábítani, sokan pedig a Müpa meghívására tértek vissza Budapestre, így például Cecilia Bartoli.

A 2017-es év első hónapjainak programja is erősnek ígérkezik: fellépnek a New York-i Filharmonikusok, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház Zenekara, a Régizene Fesztivál keretében mások mellett Philippe Jaroussky, Simone Kermes és a Fabio Biondi vezette Europa Galante. Koncertet ad a lipcsei Tamás-templom Fiúkórusa, valamint a világhírű operaénekes, Marcelo Álvarez, fellép Cameron Carpenter az Academy of St. Martin in the Fields zenekarával, a júniusi Wagner-napok egyik idei érdekessége pedig a Rienzi koncertszerű előadása lesz Sebastian Weigle vezényletével.

A könnyedebb műfajok rajongóinak is akad azonban sok különlegesség: 2017 első felében koncertet ad többek között Brad Mehldau, a Snétberger Ferenc Trió és Nils Petter Molvaer, John McLaughlin & The 4th Dimension, Mariza és Chilly Gonzales.
Káel Csaba hozzáfűzte: a 2016-17-es sorozat kiemelt előadói Baráti Kristóf hegedűművész és a Szegedi Kortárs Balett, akik a szezon során több alkalommal mutatkoznak be a közönségnek.

Ebben az évben is folytatódnak a koprodukciók: a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa január végén Brahms-maratont rendez, majd szeptemberben az Európai Hidak fesztiválon Spanyolország kerül a középpontba a BFZ és a Müpa közös szervezésében.
Idén már tizedik alkalommal rendezi meg az intézmény a Jazz Showcase-t, a májusi Jazztavasz során pedig a műfaj olyan sztárjai lépnek fel a Müpában, mint Dee Dee Bridgewater.

Dee Dee Bridgewater

 

Káel Csaba hangsúlyozta: a Müpa küldetése, hogy a minőségi kultúrát minél szélesebb körben terjessze, a programszerkesztés és a kommunikáció terén is nyitva a különböző műfajok és generációk irányába.

A Literárium című kortárs irodalmi programjai mellett az elmúlt évben a Müpa verssorozatot is indított több teátrummal együttműködve, az ifjú kritikusok számára pedig Karc-díj címmel hirdetettek pályázatot. A Jazzrajongók című sorozatban más művészeti ágakból érkezők találkoznak jazz-zenészekkel, a Szenvedélyem című ifjúsági matinésorozatban pedig a szakmájukban jeleskedő előadók vallanak munkájukról, szenvedélyeikről - hívta fel a figyelmet a tíz művészeti ág produkcióit kínáló intézmény előadásaira Káel Csaba.

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok a MÜPÁ-ban

2014. április 14.