Svájc, a kirándulók országa

 2011. március 27. 16:52

A fő téma a svájci turizmusban idén nyáron is a túrázás, kirándulás a hegyekben és a tavak környékén. Az országba érkezőket több kiadvány tájékoztatja az ezzel kapcsolatos lehetőségekről, például a Hegyek és tavak, vagy a már tavaly is nagy sikert aratott Csábító kirándulás című.

Utóbbiban a TOP 32 svájci túraútvonalat mutatják be. Egy új kiadvány a 10 svájci UNESCO Világörökséget részletezi, s külön prospektusban jelentkeznek ajánlataikkal a svájci városok, valamint az országot behálózó közlekedési rendszer, a Swiss Travel System.

A túralehetőségek természetesen a www.MySwitzerland.com weboldalon is megtalálhatók. A honlap kiránduláskeresője tájékoztat a túrák nehézségi fokáról és a szakasz profiljáról, valamint nagyítható térképeket is tartalmaz, a kirándulások térképanyaggal és GPS-szel lehívhatóak. A weboldalon megtalálhatók a SchweizMobil által kínált mountainbike, kiránduló, görkorcsolyázó, kenu és kerékpár útvonalak. Utóbbiak közül különösen szép a Svájci Grand Kanyonban, a Rheinschluchtban az Ilanzból induló körtúra, míg a gyalogtúrázók figyelmét a 80 méter mély Massaschlucht fölött átvezető, 124 méter hosszú függőhídra hívják föl.
Az ország természeti szépségei az új Világörökségi prospektusban is megjelennek, hiszen a helyszínek fele a természethez kapcsolódik – közülük a legismertebb talán az Aletsch gleccser. A prospektusban témánként egy-egy számkód található, s ha ezeket a már említett honlap keresőjében megadják, azonnal rendelkezésre állnak a kért információk. A városok közül Montreux is az áprilisban-májusban a környékén virágzó nárciszok alkotta „hómezőket” emeli ki. St. Gallen 200 ezer látogatót vár a világ legnagyobb fúvósfesztiváljára júniusban, míg a kulturális kínálatáról híres Bázel egy érdekes katonazenei fesztivált tart júliusban, a Basel Tattoo-t.
Az említett természeti szépségek és a városok kínálata könnyen elérhető a közel 300 személyszállító vállalkozás szövetségében kialakított Svájci Közlekedési Rendszer, a Swiss Travel System segítségével. A vasutakat, hajókat, buszokat egységbe foglaló rendszer az országba látogatóknak összesen 20 ezer kilométernyi utazást tesznek lehetővé. Mint azt a rendszer képviseletében a budapesti sajtótájékoztatón megjelent Seregi Orsolya is kiemelte, a bérletek (Swiss Pass, Swiss Flexi Pass, Saver Formula, Swiss Youth Pass) az utazás mellett még különböző múzeumi és szálláshelyi kedvezményeket is kínálnak.