Svájc június 15-én megnyitja uniós határait

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 05. 21:03

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

A svájci kormány május közepén jelentette be, hogy június 15-én tervezi megnyitni az Ausztriával, Németországgal és Franciaországgal közös határát. Néhány nappal később közölte, hogy július 6-áig helyre akarja állítani a szabad mozgást és az utazási szabadságot a schengeni övezet valamennyi országával.

Olaszország viszont úgy döntött, hogy június 3-án oldja fel a korlátozásokat a schengeni belső határokon három szomszédjával, ezért Róma kölcsönös lépéseket kért az érintettektől. A svájci hatóságok eddig úgy ítélték meg, hogy túl korai feloldani az ellenőrzést az olasz határon.

Három nappal később, "tekintettel az aktuális járványügyi helyzetre", a svájci kormány úgy vélte, hogy a belépési korlátozásokat június 15-én fel lehet oldani a teljes Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel szemben.

Matterhorn. Június 15-től újra jöhetnek a külföldiek

Fotó: 123rf.com

A svájci kormány döntését a schengeni államok belügyminisztereinek informális videótanácskozása után hozta meg.

Ezen virtuális tanácskozás után a belügyekért felelős uniós biztos bejelentette, június végére megnyílhat az összes határ az uniós országok között.