Svájc és Horvátország sem kér tesztet a Kínából érkezőktől

Forrás: turizmus.com

 2023. január 11. 17:21

Svájc – szomszédaitól eltérően – nem szigorítja a beutazási feltételeket a Kínából érkezők számára, és hasonló döntést hozott a horvát kormány is.

A svájci Szövetségi Tanács szerdán bejelentette, hogy a Kínából érkezőknek továbbra sincs szükségük negatív koronavírustesztre ahhoz, hogy beutazzanak az országba.

Az indoklás szerint a Kínában jelenleg cirkuláló omikron-variánsok csekély kockázatot jelentenek a svájci lakosságra és a svájci egészségügyi rendszerre. Ezek a variánsok Svájcban már nagymértékben elterjedtek, sőt visszaszorulóban is vannak. A víruscirkuláció Svájcban amúgy is annyira magas, hogy a „viszonylag csekély számú” kínai beutazók számára előírt tesztkötelezettség aligha befolyásolná a vírus terjedését. Továbbá nincs megnövekedett kockázata annak sem, hogy Kínában veszélyes vírusvariánsok keletkeznek. A svájci hatóságok ettől függetlenül követni fogják a pandémia alakulását, és szükség esetén módosítják a beutazási szabályokat – írja a bluewin.ch.

Svájcba negatív teszt nélkül is beutazhatnak a Kínából érkezők

Fotó: 123rf.com

A Kínából érkezőknek mindenesetre azt javasolják, hogy hordjanak maszkot és tartsanak be további higiéniai szabályokat.

Svájc szűkebb régiójában egyedül van ezzel a döntésével, a szomszédos országok – az EU ajánlását követve – mind negatív tesztet kérnek a Kínából érkezőktől.

A horvátok sem kérnek Covid-tesztet a kínai turistáktól, a Horvát Közegészségügyi Intézet járványügyi osztályvezetője, Bernard Kaic a horvát kormány hivatalos felhatalmazásával egy interjúban azt mondta: „Mivel még nem ismerünk olyan általánosan alkalmazható módszert, amely lehetővé teszi a hatékony megelőzést, a horvát kormány egyelőre nem szigorítja a kínai turisták Horvátországba történő beutazását” – írja a Világgazdaság az MTI híre alapján.

A Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal vezetője, Kristijan Stanicic a kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Horvátország tárt karokkal várja a kínai látogatókat, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy jól érezzék magukat az országban.