Svájci kilátások, magyar csúcsok

 2014. április 07. 16:36

Kimagasló magyar forgalombővülést mért 2013-ban Svájc, amely az idei nyári szezonban is több újdonsággal várja a látogatókat.

Svájc idegenforgalma tovább bővült 2013-ban, tavaly 16,8 millió turista összesen 35,6 millió éjszakát töltött az alpesi országban, ezzel a vendégérkezések száma 3,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 2,5 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

A svájci frank folyamatos erősödése ellenére Magyarország a növekvő piacok közé tartozik: a közel 38 ezer magyar vendég 13,2 százalékkal, a mintegy 104 ezer magyar vendégéjszaka 19,3 százalékkal haladja meg az előző évi adatokat – mondta el Urs Weber, a Svájci Idegenforgalmi Hivatal Ausztriáért és Magyarországért felelős vezetője a nyári szezon előtti sajtótájékoztatón.

A svájci marketingszervezet idén a „kilátásokra" fókuszál. Ez a kis ország méltán nevezi magát Európa tetejének, hiszen területén 1161 hegycsúcs nyúlik háromezer méter fölé, és közülük 48 négyezer méternél is magasabb. A páratlan panorámát kínáló magaslatokra összesen 670 hegyi vasút szállítja a kirándulókat festői szépségű tájakon át, a leghíresebbek közülük a Glacier Express, a Bernina Express, a Golden Pass Linie és a Wilhelm Tell Express – az általuk bejárt útvonalak interaktív élmény formájában idén márciustól az interneten is elérhetővé váltak a MySwitzerland.com oldalon.

 

A svájci tömegközlekedési eszközökön korlátlan utazásra jogosító Swiss Pass bérlet idei újdonsága a Swiss Peak Pass, amely csupán 24 euróval kerül többe, mint a  hagyományos négynapos (223 euró árú) bérlet, viszont ezért a felárért nyolc ingyenes hegyi kirándulást foglal magában országszerte: Allalin (Wallis), Brienzer Rothorn és Niesen (Berni-felvidék), Cardada (Tessin), Corvatsch (Graubünden), Rochers-de-Naye (Waadtland), Säntis (Kelet-Svájc), Stanserhorn (Luzern-Vierwaldstättersee).


Svájc idei nyári ajánlatai a MySwitzerland.com/summer oldalon érhetők el, innen letölthető a „Swiss Mag" elnevezésű iPad-applikáció is, amellyel minden elektronikus kiadvány olvasható, így a tervezést segítő „Svájci nyár" című is.


A MySwitzerland.com/mobile link használatával letölthetők az iPhone-os, illetve androidos „City Guide" térképes alkalmazások, melyeken megtaláljuk Zürich, Basel, Bern, Lausanne, Luzern, Lugano, Genf és Winterthur érdekes helyeit és figyelemre méltó létesítményeit, csakúgy, mint a koncerteket, kiállításokat, sporteseményeket, fesztiválokat bemutató svájci rendezvénynaptárt. Nem kevésbé hasznos mobilalkalmazás a 32 legszebb túraútvonalat bemutató „Swiss Hike".