Svédországban felére eshet az utazási irodák bevétele

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 14:26

A koronavírus miatt a svéd utazási irodák és utazásszervezők értékesítése a remélt 60-ról 30 milliárd SEK-re csökkenhet. Ez súlyosan érinti a a svéd szálloda- és vendéglátóipar közel 200 alkalmazottját is, nem beszélve a busztársaságokról, az airbnb-zőkről és a légi közlekedésről.

A svéd külügyminisztérium úgy határozott, hogy nem javasolja a külföldre utazást, csak kivételes, halaszthatatlan esetekben. Ez az ajánlás a jelen állapot szerint április 14-ig érvényes.

A svéd utazási irodák és az utazásszervezők megközelítőleg 60 milliárd svéd korona forgalmat terveztek az idén, de szakmai szövetségük becslése szerint – a jelenlegi előrejelzések alapján – ez idén 30 milliárd koronára (átszámítva mintegy 945 milliárd forint) csökkenhet. A turisztikai forgalom visszaesése a svéd szállodákban, éttermekben és más cégeknél dolgozó közel 200 ezer ember számára súlyos következményekkel jár – írja a svéd Vagabond.

 

Likviditási csomagot sürget a svéd szakma

"Megértjük, hogy sok állampolgár fél, és lemondja az utazását, ami azzal jár, hogy virágzó vállalkozások szűnhetnek meg.  A kormánynak sürgősen döntenie kell a turisztikai ipar számára nyújtott speciális támogatási csomagról" – hangsúlyozta Didrik von Seth, az SRF turisztikai szakmai szövetség főtitkára.

Az SRF ajánlása között szerepel egy ideiglenes likviditási csomag bevezetése a turisztikai ágazat számára. Javasolják továbbá a szakemberek, hogy ideiglenesen tekintsenek el az áfa beszedésétől. A likviditás megőrzésének team munkájába bevonják az utazási irodák képviselőit is. Az érintett utazásszervezőknek az illetékes minisztérium külön programot dolgoz ki, hogy a lemondott utak visszatérítésével kapcsolatos költségeket valahogy enyhítse. Erre még soha nem volt példa a svéd turizmus történetében.

Súlyos veszteségek elé néz a svéd utazási szakma is

Fotó: 123rf

A szövetség utasította a svéd kereskedelmi kamarát, hogy dolgozza át az utazási garancia és biztosítás eddig érvényben lévő szabályait.

 

Törölt charterjáratok, elbocsátások

Időközben kiderült, hogy olyan nagy utazásszervezők, mint a TUI és a Ving, négy héten belül visszavonják összes charterjáratukat. Az Apollo bejelentette, hogy minden járatot törölnek, de egyelőre csak az elkövetkező 14 napra vonatkozóan.

A szállodaláncok, mint a Petter Stordalen vagy a Nordic Choice vezetői szakmai tárgyalásokat folytatnak az unió, hasonló cipőben járó szakembereivel. A Scandic Hotels lánc bejelentette, hogy 2000 kollégától kénytelenek megválni. Ez a híres svéd szállodavállalat állandó alkalmazottjának felét jelenti. Még bíznak a belföldi turizmusban, de ez főleg a kisebb településeken lévő panzióknak nyújthat vigaszt.

Ami a közlekedést illeti, a svéd állami vasúttársaság már módosította menetrendjét.

 

Bajban a SAS és a Norwegian

A legnagyobb visszaesést a légi közlekedésben hozta a koronavírus felbukkanása. Márciusban a SAS 2000 járatot törölt, a Norwegian 4000-et.

A SAS március 15-én bejelentette, hogy 10 000 alkalmazottól válik meg átmenetileg, egyelőre betegszabadságra küldik őket. Ez a létszám a személyzet 90 százaléka. "Bízunk benne, hogy nem kerül sor végleges elbocsátásokra" – mondta Rickard Gustafson, a légitársaság vezérigazgatója a svéd Expressen tudósítása szerint.

A repülési jegyek iránti igény gyakorlatilag megszűnt, ugyanakkor a SAS készen állnak arra, hogy a külföldön rekedt svédek miatt gépeket indítsanak.

 

Visszaüt a svéd megfontoltság

Abban, hogy már ezer körül jár a Svédországban észlelt fertőzöttek száma, nagy szerepe van annak is, hogy több ezren későn jöttek haza az olasz Alpokból, amely népszerű sídesztináció.

A másik, hogy a svédektől – akik 200 éve nem viseltek háborút – idegen a gyors szükséghelyzetben követendő szabályok meghozatala. Szeretnek alaposan megvitatni bizonyos lépéseket és meg hányni-vetni azokat, figyelembe véve a különböző véleményeket. Sokan azt mondják, ebben szerepet játszik az is, hogy itt nem volt német megszállás. Bármi legyen is a halogatás oka, jellemző, hogy Norvégia és Dánia sokkal hamarabb tett meg drasztikus intézkedéseket válsághelyzetekben.