A kötelező rúzst és lábborotválást is eltörölte a Swiss

Forrás: turizmus.com

 2024. február 06. 16:51

A Swiss svájci légitársaság módosította a légiutas-kísérők megjelenésére vonatkozó előírásokat, amiben állítólag nem kis szerepe volt annak, hogy a céget a szexizmus vádjával illették.

A Swiss légitársaság enyhítette a légiutas-kísérők megjelenésére vonatkozó, szigorú előírásokat.

Az új szabályok szerint például a nőknek ezentúl nem lesz kötelező rúzst viselniük, ellenben mindkét nem képviselői számára megengedett lesz az alapozó és a körömlakk használata. A légiutas-kísérőknek többé nem kell borotválniuk a lábukat, és hordhatnak nem átlátszó harisnyanadrágot, sőt kompressziós harisnyát is.

Az új szabályzat megengedi a látható piercinget, valamint a tetoválást is, bár ez utóbbit csak akkor, ha nem a kézen vagy az arcon található, és nem sértő a tartalma.

Nyakkendőt a kabinszemélyzet női tagjai is hordhatnak ezentúl, ahogy a fűzős cipő viselete is megengedett, akár szoknyával is.

A Swiss enyhítette a légiutas-kísérők megjelenésére vonatkozó szabályokat

Fotó: Swiss

Lapértesülések szerint az újítás egyik kiváltója egy cikk volt: a svájci Kapers munkavállalói érdekképviselet „Az ég gésája – egyenruha és szexizmus” címmel jelentetett meg egy írást a magazinjában még a pandémia előtti évben, amelyben megkérdőjelezte a légiutas-kísérőkkel szemben támasztott követelmények jogosságát.

A Lufthansa svájci leányvállalata nem az egyetlen, amely enyhítette a személyzet külsejére vonatkozó szabályokat.

Az airBaltic már évekkel ezelőtt engedélyezte a tetoválást és az egyedi frizurákat a légiutas-kísérők számára. A Virgin Atlantic különösen nagyvonalú volt, mivel a dolgozóknak már nem kell a nemüknek megfelelő egyenruhát viselniük, tehát például a szoknyát a férfiak is felvehetik. A Brussels Airlines nemrég döntött úgy, hogy részben engedélyezi a látható tetoválásokat.

A belga cég anyavállalatánál, a Lufthansánál ezzel szemben nem terveznek változtatásokat a megjelenésre vonatkozó irányelvekben, és egyelőre az Austrian Airlines is úgy rendelkezik, hogy „professzionális megjelenést” vár el a dolgozóitól, amelybe a nőknél többek között a „megfelelő smink”, a férfiaknál az „ápolt szakáll” tartozik bele.

A Swiss új szabályzata persze nemcsak a szexizmus vádjára válasz, hanem a munkaerő-toborzást is hivatott egyszerűsíteni, a légitársaság ugyanis új dolgozókat keres – írja a Spiegel.