Szabadesés a Szigeten

Forrás: MTI

 2017. augusztus 12. 20:26

A légiforgalmi irányítók munkáját népszerűsíti a HungaroControl-torony a Szigeten. A látogatók egy applikáción keresztül tesztelhetik többek közt rekacióidejüket és stressztűrő képességüket, és több mint 8 méteres ugrást is végrehajthatnak a toronyból.

A látogatók a "felszállási engedélyt" az AIRbility nevű applikáció letöltésével és a rajta található játékok kipróbálása során szerzett pontszámokkal kapják meg. Akik teljesítik az applikáció feladatait és elérik a napi 7000 pontos limitet, azok a 18 méteres torony 8,4 méteres pontjáról kiugorva átélhetik a szabadesés élményét is. Az applikációval saját készülékre letöltve bárhol lehet játszani, de akinek nincs erre alkalmas eszköze, azoknak a szervezők a helyszínen is biztosítanak felületet a játék kipróbálására. Az ugrást 10 éves kor felett, szülői engedéllyel bárki kipróbálhatja.

Ezzel a toronnyal toboroz a fesztiválon a HungaroControl

Fotó: hungarocontrol.hu

A HungaroControl tájékoztatása szerint a vállalat Szigeten való megjelenésének elsődleges célja, hogy bemutassák a légiforgalmi irányítók munkáját és ezzel olyan karrierlehetőséget kínálhassanak a fiatalok számára, amelyre talán sosem gondoltak volna. Kevesen tudják ugyanis, hogy mivel foglalkozik pontosan egy légi forgalmi irányító és az sem köztudott, hogy felvételi szűrőjük sokkal szigorúbb, mint a pilótáké: a jelentkezők átlagosan egy százaléka bizonyul alkalmasnak a feladatra.

A valódi felvételi eljárás során tesztek segítségével olyan képességeket mérnek, mint az átfogó, logikus gondolkodásmód; a gyors és hatékony döntéshozatal; a koncentrációs készség; a rövidtávú memória; a figyelemmegosztás képessége; valamint a stressz- és monotóniatűrés. A feladatok fokozatosan nehezednek és egyre inkább munkaspecifikussá válnak.

A tesztekkel párhuzamosan pszichológiai kérdőíveket is kitöltenek a jelentkezők, amelyben az irányításhoz szükséges olyan személyiségjegyeket is vizsgálnak, mint a szabálykövetés, a csapatorientáltság vagy az alkalmazkodóképesség. Ezek után még egy orvosi vizsgálat és egy interjú is vár a jelentkezőkre, amely során megbizonyosodnak az illető motivációjáról és szociális kompetenciáiról, például hogy mennyire tud együttműködni, hogyan kommunikál és old meg komplex problémákat csapatban, illetve egyedül. Ezek után derül ki, hogy ki kezdheti el az adott évben induló, átlagosan két évig tartó képzést.