Nizza után - szakértők és információ

Forrás: MTI

 2016. július 15. 17:09

Miként a korábbi merényletek után, úgy most sem várható, hogy Európa stratégiai választ adjon a nizzai terrortámadásra, amely a nemzeti ünnepen, július 14-én csapott le a világ egyik leghíresebb promenádján ünneplő tömegre, több mint 80 halálos áldozatot követelve.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint – aki az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában nyilatkozott a korábbi, párizsi és brüsszeli merényletek után Európa nem adott stratégiai választ, és valószínűleg most sem fog.

Nógrádi György felidézte: a német belügyminiszter elmondta, hogy Németország háborúban áll, majd nem történt semmi. A német titkosszolgálat bejelentette, hogy ezer nyilvántartott terrorista és tízezer szélsőséges szalafista van az országban, aztán nem következett semmi. Éppen most ítéltek 20 év börtönre Ausztriában egy szélsőséges muzulmán papot, ez kiváló, csak éppen a börtönben is radikalizálni fog mindenkit maga körül – jelentette ki a szakértő.

Mindez azt mutatja, hogy Európa olyan utólépéseket tesz, amellyel nem éri el a stratégiai céljait. Az európai vezetők várhatóan most is szép beszédeket mondanak majd, fantasztikus virágcsokrokat visznek, de ezen nem változtatnak. Nógrádi György a merényletről szólva azt mondta: hozzájárulhatott, hogy a cannes-i filmfesztivál és főként a labdarúgó Európa-bajnokság végére elfáradtak a francia biztonsági erők. Ugyanakkor az elkövető nizzai volt, tehát tökéletesen ismerte a helyszínt.

Horváth József, a katonai elhárítás korábbi főigazgató-helyettese az M1-en szintén arra hívta fel a figyelmet: amíg európai szinten nem szűrik le, hogy mi zajlik Európában másfél éve, és nem hajlandóak a „kemény szembenézésre önmagukkal”, addig az Iszlám Állammal elleni valódi fellépés váratni fog magára.

Azzal kapcsolatban, hogy a nizzai merényletet még semelyik terrorszervezet sem vállalta magára, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta: egyéni akcióról van ugyan szó, de az egyes emberek mögött egy szervezett csoport áll, erős ideológiával, meghatározott célpontokkal. Ráadásul az európai merényletek „olcsó akcióknak” számítanak abban az értelemben, hogy milyen pusztítást, káoszt és félelmet tudnak okozni az európai társadalmakban.

Mivel a terrortámadás fő idegenforgalmi szezonban és igen frekventált helyen történt, a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) az alábbi rövid közleményt jelentette meg Facebook-oldalán:

„A Magyarországi Francia Nagykövetség és mi is köszönetet mondunk mindazoknak, akik kifejezték együttérzésüket Franciaországnak és részvétüket az áldozatok családjának a július 14-én Nizzában történt merénylet után.
A francia hatóságok létrehoztak egy helyi telefonszámot, melyen az áldozatok segítséget kérhetnek és bárki informálódhat:
- Magyarországról tárcsázva: 0033 1 43 17 56 46
- Franciaországból tárcsázva 01 43 17 56 46

Ezen kívül a magyar külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatosan a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon érhető el.”

A francia Riviéra híres pálmasoros promenádján, az Angol sétányon hajtott az ünneplő tömegbe az ámokfutó terrorista