Szakértők szerint éledezik az európai üzleti turizmus

Forrás: turizmus.com

 2021. július 26. 17:38

Szakértők szerint egyértelmű jelei vannak annak, hogy a kontinens üzleti turizmusában már a közeljövőben ugrásszerűen megugorhat a kereslet.

Az Airplus International szerint Európában egyértelműen kezd magához térni az üzleti utazások piaca – írja a Counter vor9.

Az üzleti utazási fizetési megoldásokat kínáló nemzetközi szolgáltató európai ügyfelei több mint harmadával több repülőútra vállalkoztak idén májusban, mint áprilisban, ami az előző év hasonló időszakához képest majdnem ötszörös forgalmat jelentett. Az említett utazók az átlagosnál gyakrabban vettek igénybe Európán belüli járatokat, az emelkedés közel 50 százalék áprilishoz képest. A belföldi üzleti utak száma szintén egyharmadával nőtt. A német üzleti utazók 38,5 százalékkal repültek többet májusban, mint a megelőző hónapban, és ők is főleg más európai országokba váltottak jegyet, az emelkedés ebben a szegmensben 52,3 százalék volt.

Ezzel együtt a forgalom még messze nem közelíti meg a járvány előttit, az üzleti utazók által tett repülőutak száma a 2019 évinek mintegy egytizedét teszi ki. Az Airplus a német, osztrák, svájci, belga, francia, brit, olasz és holland ügyfelek foglalásait értékelve tette közzé az adatokat.

A nemzetközi szolgáltató szerint a várható trendekre az üzleti turizmus kínai újjáéledéséből is következtetni lehet. Kína volt az első ország, amelyet a koronavírus ledöntött a lábáról, és először itt sikerült megfékezni a járvány terjedését. A kínai belföldi üzleti repülőutak száma 9,5 százalékkal magasabb volt az idei év első öt hónapjában, mint 2019 hasonló időszakában, tavalyhoz képest pedig megháromszorozódott. A legnépszerűbbek a Sanghaj és Peking közötti járatok voltak, ezeken bonyolódott a belföldi üzleti utak 7 százaléka, ezután a Sencsen és Sanghaj közötti utak következtek 6 százalékos részesedéssel.

A kínaiak foglalási szokásaiban jelentősebb különbségeket lehet észrevenni 2019-hez képest. A foglalások spontánabbak lettek, míg két évvel ezelőtt még átlagosan 5,8 nap telt el a foglalás és elutazás között, addig idén január és május között már csak 3,8 nap. Az utak pedig lerövidültek, 4,3 napról 3,8 napra.

Az európai üzleti utazók egyelőre főleg a kontinensen belül repülnek

Fotó: 123rf.com

Az üzleti turizmus nemsokára bekövetkező éledését jósolja a németországi Lufthansa City Center utazásiiroda-lánc ügyvezetője, Markus Orth is. Prognózisa szerint legkésőbb ősszel a kereslet ugrásszerű emelkedésére lehet számítani. A szakember úgy látja, hogy a corporate utaztatás újraindulása az USA-ba irányuló légiközlekedés újjáéledésével fog egybeesni. „Amit Mallorca jelent a németországi turizmusnak, azt jelenti az USA az üzleti turizmusnak” – nyilatkozta a touristik-aktuell.de-nek. Orth szerint még nem lehet tudni, hogy 100 százalékban visszatér-e az üzleti utak korábbi volumene, de a 90 százalékos arány mindenképpen elképzelhető.