Szakmai támogatást kínál a Személyhajósok Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2020. március 17. 19:45

Az alábbiakban változtatás nélkül adunk helyt a Személyhajósok Szövetsége közleményének, melyet a koronavírus miatt kialakult országos helyzet kapcsán szerkesztőségünkhöz eljuttattak.

„A Személyhajósok Szövetsége – a Magyar Hajózási Országos Szövetség tagja –, a dunai folyami hajózásban működő vállalatok érdekképviseleti szervezete. Több szakmai szövetséggel együttműködve a kormány döntéshozóinak címzett javaslatcsomagon dolgozunk mi is, melynek célja, hogy a jelenlegi válságos időszakban megakadályozza a tömeges elbocsátásokat. Közös teherviselést, járulékcsökkentést, átütemezést, vagy egyéb könnyítést szeretnének elérni.

A Személyhajósok Szövetsége a dunai folyami hajózásban működő vállalatok érdekképviseleti szervezete

Fotó: szemelyhajosok.hu

 

A Szövetségek szintű együttműködési javaslatba a Személyhajósok Szövetsége, a Magyar Hajózási Országos Szövetség tagjaként az alábbi 3 pontot fogalmazta meg még múlt héten:

  1. A Személyhajósok Szövetsége – a Magyar Hajózási Országos Szövetség tagja, a dunai folyami hajózásban működő vállalatok érdekképviseleti szervezete – felajánlja szakmai támogatását az Operatív Törzs számára, amennyiben az ennek szükségét érzi.
  2. Egységes védelmi protokoll kialakítása a megelőzésre: A megelőzésre és védelemre tagjaink az érvényben lévő HACCP és az általános higiéniai előírások fokozott betartásával és ellenőrzésével reagálnak (erre több tagunk is belső utasításban hívja fel a munkavállalók figyelmét). Amennyiben ezen standard szabályokon, intézkedéseken felül van további protokoll vagy gyakorlati javaslat a védekezésre, azt amint megkapjuk az Operatív Törzstől vagy a járványügyi hivataltól, kommunikálni fogjuk a Szövetség tagjai felé.
  3. Várható gazdasági hatás mérséklése: A Szövetség tagjai jelen pillanatban a hatékony védekezést és az emberi élet védelmét tartják a legfontosabbnak. Az egyes tagvállalkozásokon belüli egészségmegóvó intézkedések minden esetben, így most is megelőzik a gazdasági hatások vizsgálatát.  A turizmusból élő vállalkozások lemondásai jelenleg közelítenek a 100%-hoz. A téli ún. „holt szezont” eleve a korábbi év tartalékaiból finanszírozó vállalkozások vezetői dolgoznak azon, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek megóvják az embereik munkahelyét. A személyhajós cégek többféle terv kidolgozásával készülnek a következő 5-6 hónapra. A személyhajósokat tömörítő Szövetség üdvözölne bármilyen gazdasági mentőövet, amely a munkahelyek megtartására irányul. Ezek között például a közterhek csökkentése vagy átütemezése már óriási segítség lenne. Amennyiben a kormányzat és annak illetékes minisztériuma nyitott a munkahelyek és a dunai folyami személyhajózás megmentésére, a Személyhajós Szövetség kész a munkacsoportba szakértőt delegálni a munkahelyek megtartására irányuló feladatok közös kidolgozására.

A tegnapi kormányzati bejelentések kapcsán elkerülhetetlen a teljes leállás. Szeretnénk felhívni a figyelmet a közös munkára, a több szakmai szövetséggel együttműködő javaslatcsomag kidolgozására, melynek célja, hogy a jelenlegi válságos időszakban megakadályozza a tömeges elbocsátásokat.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére a Személyhajósok Szövetségének elnöke már részt vesz a válságkezelési csoport munkájában, de szeretnénk még szélesebb körben kommunikálni az álláspontunkat.”