Szállodában karanténoznak az új variánsokkal fertőzött országokból hazatérő britek

Forrás: MTI

 2021. január 27. 17:58

Kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek, jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az intézkedés a brit állampolgárok mellett azokra a külföldiekre is vonatkozik, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

A brit kormány nemrégiben megtiltotta a beutazást 22 országból, amelyekben az ismert – mindenekelőtt Brazíliában és Dél-Afrikában azonosított – új koronavírus-variánsok fertőzési kockázatot jelentenek.

Ezek közé tartoznak a dél-amerikai országok és Afrika déli államai, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugália.

Johnson elmondta:

Azoknak, akik e térségekből térnek haza és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani beutazásukat – vagyis a brit állampolgároknak és a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieknek –, a kormány által kijelölt szálláshelyeken, például szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént. A rendelkezés hatálya alól nincs kivétel. Boris Johnson hozzátette, hogy azokat a beutazókat, akikre az intézkedés vonatkozik, "várni fogják" a repülőtereken, és közvetlenül a karanténidőszak eltöltésére kijelölt szálláshelyre viszik őket.

london_bigben_123rf

A rendelkezés minden brit állampolgárra és letelepedett státusszal rendelkező külföldire vonatkozik

Fotó: 123rf.com

Azt még nem tudni, hogy az előírás mikor lép életbe, de a miniszterelnök jelezte, hogy az egészségügyi minisztérium már dolgozik azon, hogy e kijelölt szálláshelyek a lehető leghamarabb készen álljanak az érintettek fogadására.

Johnson hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniából a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi rendelkezések alapján külföldre is tilos utazni vakációzás céljából.

Éppen ezért a kikötőkbe, repülőterekre érkezőket a hatóságok megkérdezik, hogy miért akarják elhagyni az országot, és nyomós indok híján utasítani fogják őket arra, hogy térjenek vissza otthonaikba.

A brit kormány a napokban egyszer már szigorított a beutazási korlátozásain: a múlt hét elejétől átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.