Számolgatás kezdődik a napokkal Angliában a karanténenyhítés miatt

Forrás: MTI

 2020. július 08. 17:30

Levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek – közölte a brit kormány.

Nagy-Britannia jelenleg 14 napos elkülönítésre kötelezi mindazokat – köztük a brit állampolgárokat is –, akik külföldről utaznak be az országba.
A kormány azonban a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába.

Magyarország közeli környezetéből ugyanakkor Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Románia nem szerepel a mentességet kapó országok listáján. Nem vonatkozik a karanténelőírás enyhítése Oroszországra sem.

Az eredeti rendeletben is szerepelt, hogy a karanténkötelezettség alól mentesülhetnek azok a beutazók, akik az érkezésük előtti 14 napban csak olyan országokban jártak, amelyek szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

A kormány által szerdán közzétett végrehajtási útmutatás szerint azonban ha a beutazó olyan országból indul útnak, amely nem szerepel a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, de angliai érkezése előtt eltölt például négy napot egy olyan országban, amely rajta van a listán, és innen utazik tovább Angliába, akkor angliai érkezése után 14 helyett csak 10 napot kell karanténban töltenie.

Minden beutazónak be kell számolnia arról, hogy az előző 14 napban mely országokban járt

Fotó: 123rf.com

A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

 

Tranzitutasok szabályozása

A brit kormány szerdán ismertetett útmutatása kitér a tranzitutasok beutazási szabályainak részleteire is. Ennek alapján azoknak, akik az Angliába vezető úton átutaznak olyan országokon, amelyeket a brit kormány nem mentesített a karanténkötelezettség alól, Angliában karanténba kell vonulniuk, ha közlekedési eszközükre – buszra, kompra, vonatra, repülőgépre – ezekben az országokban új utasok szálltak fel.

Ugyancsak érvénybe lép az angliai karanténelőírás, ha a kötelezettség alól nem felmentett országban maga az utas vagy utastársai leszállnak a közlekedési eszközről, vegyülnek a helybéliekkel és utána visszaszállnak ugyanarra a közlekedési eszközre.