Számvetés a leköszönő elnökkel

 2013. november 22. 13:21

Újabb kétéves, sikeres ciklust zár a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöksége. Kopócsy Andrea leköszönő elnököt az elért eredmények és a folyamatban lévő lobbitémák összegzésére kértük.

– Fontos eredménynek tekinthető az Artisjusszal való megállapodásunk, mely alapján két évre befagyasztották a szerzői jogdíjakat. Ezenkívül tagszállodáink számára továbbra is lehetőség van a díjakat szezonális súlyozással kiegyenlíteni

Jelentős előrelépéseket értünk el a mostanra 15 európai országban alkalmazott Hotelstars-rendszer hazai bevezetésében, már 365 minősített szálloda van Magyarországon. Bár egyelőre nem kötelező a nemzeti védjegy, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ez irányba mutató törekvései is vannak. A Hotelstars titkárságát egyébként 2015-ben egy évre Magyarország veszi át – mondta az elnök.

 

– Aktív lobbitevékenységet fej­tettünk ki az online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatosan is, javasoltuk a 2014. január 1-jei bevezetés határidejének módosítását, valamint kértük a szállodák esetében az eddigi, pénztárgépenként 50 ezer forintban megszabott támogatás emelését (a szállodai kasszagépek beszerzési ára 300-400 ezer forint), és az adatforgalomtól függetlenül, fix összegű hatósági ár megállapítását a SIM-kártyákra.

Folyamatban van a turizmusfejlesztési koncepció véleményezése, szövetségünk is stratégiai partnerségi megállapodást írhatott alá a Nemzetgazdasági Minisztériummal, ennek értelmében minden szakmát érintő rendelet- vagy törvénymódosítás előtt kikérik majd az MSZÉSZ véleményét is.

Közreműködünk a Gazdasági Versenyhivatal által, az online travel agencykkel szemben az árparitás ügyében indított vizsgálatban; még zajlik az adatgyűjtés.

Aktualizáltuk a lobbianyagot, amely minden évben megtörténik Kovács István titkár aktív munkájának köszönhetően, és elérhető a www.hah.hu oldalon. Ugyanígy rendszeresen készülnek havi trendriportok, amelyekre ma már a szakma és a sajtó is számít és támaszkodik.

Aktívan dolgozunk a SZÉP-kártya-monitoringbizottságban, sikerként értékeljük, hogy szállásköltségre minden zsebből használhatók fel összegek – sorolja Kopócsy Andrea.

– Szót emeltünk a Magyar Turizmus Zrt. büdzséjének csökkentése ellen, továbbá véleményt formálhattunk a jövőbeni pályázati lehetőségek alakításával kapcsolatban is. Szövetségünk a minőségi és nem a mennyiségi fejlesztéseket támogatja, ezért örvendetesnek tartjuk, hogy várhatóan a Hotelstars-minősítésre is nyerhetnek majd forrásokat a szállodák.

Terítéken marad a szállodai áfa csökkentésének kérdése, hiszen az emelkedő számok csupán nominálisan jelentenek kilábalást a válságból, a költségek jelentősen emelkedtek, óriási az infláció, a GOP még mindig a válság szintjén mozog. Kiutat az alacsonyabb áfa jelenthetne, aminek hatásairól felmérés készül a VIMOSZ koordinálásában ezekben a hetekben. Ez feketén-fehéren kimutatja majd, hogy az adómérséklés már középtávon is megtérülne az államnak – hangsúlyozta Kopócsy Andrea.

N. A.

 


 

Új rendszer lép életbe jövőre

Az MSZÉSZ november 20–21-én zajló, 40. tisztújító közgyűlésén már az új alapszabály szerint választanak elnökséget az érdekképviselet élére: a régiók és a választmány javaslatai alapján három jelöltre szavazhatnak a tagok. Újdonság, hogy ezentúl nem Az év szállodását, hanem Az év szállodáját díjazzák.
A szakmai zsűri a ház teljesítménye alapján ítéli oda a kitüntető címet a három-, négy- és ötcsillagos kategóriában, s ezt egy későbbi alkalommal, gálavacsora keretében adják át.

A jövő évtől már évente csak egy, ôszi közgyűlést tartanak. Tavasszal a régióüléseket töltik fel szakmai tartalommal, egyfajta továbbképzésként. Változás az is, hogy év közben is bármikor csatlakozhatnak majd új tagok a szövetséghez.