Szappan- és higiéniatörténeti múzeum Bydgoszczban

 2014. július 09. 14:35

Európában egyedülálló gyűjteményt mondhat magának ez a lengyel múzeum, amelyből megismerhetjük a kosz és a szappan történetét, egyebek között azt is megtudhatjuk, ki volt a legpiszkosabb király, és mikor készült az első szappan.

Arról, hogy milyenek voltak a tisztálkodási szokások nagyanyáink és dédmamáink korában,  ma már nem sok fogalmunk van. Több lesz, ha Lengyelországban járva ellátogatunk a bydgoszcz-i múzeumba, amely a világ unikális „kosztörténeti" tárlata.

A múzeumi vezetés azzal kezdődik, hogy a látogatók egy régi fajta házi készítésű szappannal kezet mosnak. Amíg végigjárják a tárlatot, meg is szárad kellő keménységűre az a szappan, amelyet saját maguk csináltak az interaktív workshop alatt, és amelyet haza is vihetnek.

A mai szappanok létét az üzletek polcain természetesnek vesszük, ám nem is olyan régen, a II. világháború idején sok országban újra maguk kezdték főzni zsiradékból az asszonyok a szappant, ahogyan tették azt évszázadok során.

A www.muzeummydla.pl./en oldalon a nyitva tartás és a belépődíjak felől is érdeklődhetünk. Utazási irodáknak kedvezményes belépési lehetőségeket biztosítanak.