Szarvasok, csillagok és erdei wellness

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2017. január 26. 10:02

Szarvasfarm, csillagpark, wellness-búvóhely a rengeteg mélyén – Magyarország legváltozatosabb erdejében már egyetlen nap alatt is számos élményben lehet része a Somogyot választó kirándulóknak.

A somogyi erdők felfedezésére hívott a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., hogy ízelítőt adjon természeti értékeiből és látnivalóiból, amelyek nem csupán az aktív kikapcsolódást keresők számára lehetnek vonzóak.

 

Nagyvadak a szemnek, langalló a gyomornak

Magyarország legváltozatosabb erdejével gazdálkodhat a társaság, mely magába foglalja a Balatoni-medence sík területeit, a Külső-Somogy széles és mély völgyeit, a Belső-Somogy patakokkal szabdalt térségét, a Zalai dombság Somogyba átnyúló lankáit, a Zselic vadregényes táját és a Dráva menti síkság homokvidékeit. Az összes őshonos fafaj fellelhető a térségben, a legelterjedtebbek azonban a tölgy, a bükk és az ezüsthárs. A vadászoknak jó hír, hogy a 85 ezer hektár állami erdőt kezelő SEFAG Zrt. területein minden hazai nagyvadfaj megtalálható, így a legkedveltebb gím- és dámszarvas mellett igen jelentős számban élnek itt vaddisznók és őzek, de muflonok is puskavégre kaphatók.

Szarvasfarm Bőszénfán

A Zselicben egyébként bárki közelebbről is megcsodálhatja a nemes vadakat, a Kaposvári Egyetem által üzemeltetett bőszénfai Szarvasfarm mellett elhaladva seregnyi fenséges agancskoronát viselő szarvast láttunk az esőben is békésen legelészve.

A zselici Csárdahelynél található erdei pihenőhely, népies nevén „Lidi néni háza" szó szerint menedékül szolgált társaságunknak a kitartó eső ellen, különösen, hogy a lélekmelegítők mellé megkóstolhattuk e vidék jellegzetes ételét, a kemencében sütött langallót házi tejföllel, sőt vendéglátóink a helyben termő szarvasgombával ízesített vajjal is megleptek bennünket.

Felfedezzük az erdőt

A rövid erdei séta során Pintér Ottó, a Zselici Erdészet vezetője adott tájékoztatást a közelben éppen folyó fakitermelésről.

 

Kirándulás a Ropolyi-tóhoz

Egy másik kedvelt kirándulóhely a Ropolyi-tó, amelynek környékét az elmúlt években folyamatosan fejlesztették, szépítették. A horgásztó mellett kialakított tűzrakóhelyek remek lehetőséget kínálnak a közös főzőcskézésre-sütögetésre, mint hallottuk, a környékbeliek szívesen járnak ide piknikezni, kikapcsolódni hétvégenként. A helyszínt szemléltető oktatásra is használják az itteni hullámos alakú építmény segítségével, ami a víz mozgását szimbolizálja.

A SEFAG Zrt. további turisztikai fejlesztéseket is tervez a környéken – tájékoztatott Kovácsné Kiss Zita, a turisztikai és közjóléti osztály vezetője. Egy horvát–magyar projekt keretében 240 millió forintos támogatásra pályáznak, melyből a Ropolyi-tóhoz táj-és természetismereti házat, valamint csónakázótavat, illetve két lovas kikötőt is létesítenének, de ebből a pénzből szeretnék felszerelni a Zselici Csillagvizsgálót is napelemmel.

A Ropolyi-tónál

Pár száz méterre a tótól táborozóhelyet létesít a cég idén nyárra. Ehhez mi is hozzájárultunk: a tervezett táborhelyen kajszibarack és cseresznyefa-csemetéket ültettünk, bízva abban, pár év múlva már élvezhetik gyümölcsüket a táborozó gyermekek.

 

Ahonnan a Tejút is látható

A társaság egyik kiemelt turisztikai attrakciója a 2015 nyarán átadott Zselici Csillagpark.

A Zselici Csillagpark

A közel 820 millió forintból, európai uniós támogatással megvalósult látogatóközpont egész évben nyitva tart, és olyan izgalmas programok várják itt a látogatókat, mint a naptávcsöves bemutató, a világ különböző pontjain lehullott meteoritok gyűjteménye, planetáriumi előadás és filmvetítés, valamint nappali és éjszakai vezetett csillagnéző- és gyalogtúra. Európa egyik első csillagoségbolt-parkjából derült időben a Tejút, több ezer csillag és az ég más vándorainak látványában gyönyörködhetünk szabad szemmel, köszönhetően a minimális fényszennyezettségnek. A planetárium melletti 25 méter magas kilátóból pedig belátható az egész Zselici Tájvédelmi Körzet.

Csillagászati előadás a zselici látogatóközpontban

A SEFAG erdeiben 12 helyen kínál szálláslehetőséget, a vadászházaktól az erdei iskolán át a háromcsillagos wellness-szállodáig. A szálláshelyek környékén parkerdők, arborétumok, tanösvények, tornapályák, kijelölt gyalogos- és kerékpáros túraútvonalak várják a turistákat. A csillagpark közelében, a rengeteg mélyén épült Kardosfa Hotel – az Esterházyak egykori vadászháza – igazi búvóhely, ahol a háborítatlan természeti környezet kiváló konyhával párosul, az étlapon rendszeresen szerepelnek frissen lőtt vadból készült finomságok, az itt kóstolt gombaleves páratlan ízét pedig – mint megtudtuk – az elkészítéséhez használt ötféle gomba, vargánya, laska, rizike, sárgagéva, érdestinórú adja.

Hotel Kardosfa

A 23 szobás ház tréninghelyszínnek is jó választás, hiszen konferenciaterme és wellnessrészlege is van.

 

Erdők háza a városban

Idén tavasszal egy újabb turisztikai attrakciót adnak át – ezúttal nem az erdőben, hanem Kaposváron. A 130 millió forintos beruházással megvalósuló Erdők Háza Látogatóközpont interaktív kiállítótermeiben feltárulnak az erdő rejtekei és élővilága, ismereteket szerezhetünk többek között az ott zajló munkálatokról, az erdész és vadász hivatásról – interaktív játékok és információs tablók, foglalkozások, előadások segítségével. A társaság szándékai szerint szeretne minden korosztályt megszólítani, az óvodásoktól a felnőttekig.

A SEFAG Zrt. tevékenységében kiemelt figyelmet kap a turizmus, amely az éves árbevételének 8-9 százalékát adja, beleszámítva a jelentős vadászati turizmust is  – tudtuk meg Barkóczi István vezérigazgatótól. A cég saját turisztikai irodát működtet, amely akár komplex csomagot is összeállít az érdeklők számára. Az útra kelők a somogyiturizmus.hu weboldalon meríthetnek előzetesen inspirációt programjuk megtervezéséhez.


Kapcsolódó cikkek

Zselici Csillagpark FILMEN

2017. január 25.