A világ legextrémebb hullámvasútja épül Szaúd-Arábiában – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 13:20

A világ leghosszabb, legmagasabb és leggyorsabb hullámvasútja épül Szaúd-Arábiában.

A Six Flags Qiddiya vidámparkban épülő Falcon’s Flight hullámvasút ezüstszínű kocsijai szinte függőlegesen zuhannak majd alá a szédítő magasságból. A több mint négy kilométer hosszú, parabola alakú pályán száguldva végig hasonló izgalmakat élhetnek majd át az utasok, sőt a mintegy háromperces út során egy rövid időre a súlytalanság érzését is megtapasztalhatják.

A hullámvasút a legmagasabb pontján 195 méteres lesz, míg a jelenlegi legmagasabb hullámvasút az amerikai Six Flags Great Adventure vidámparkban „csak” 139 méteres.

Azonban a Falcon’s Flight nemcsak a világ legmagasabb, hanem a leghosszabb és a leggyorsabb hullámvasútja is lesz. Jelenleg a Japánban található Nagashima Spa Land vidámparkban üzemelő, Acélsárkány 2000 nevet viselő hullámvasút a leghosszabb, közel 2500 méteres. A legnagyobb sebessége pedig óránként 250 kilométer lesz a szélvédővel felszerelt és elölről sólymot mintázó vonatoknak.

Az első bátor vállalkozók 2024 októberében próbálhatják ki az új, több rekordot is megdöntő hullámvasutat, amelyen kívül 32 hektárnyi területen további 27 attrakció és hat különböző tematikus látványosság is épül, köztük a Steam Town, ahol múlt és jövő találkozik egymással.

 

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy a világ leglátogatottabb úti céljai közé verekedi fel magát, az újonnan keletkező város is ehhez járul hozzá. Qiddiya Rijádtól mintegy 45 kilométerre fekszik, és a szórakozás, a sportok és a művészetek központja lesz témaparkokkal, sportarénákkal, koncerthelyszínekkel, szórakozóhelyekkel, motorsport-versenypályákkal és természeti látnivalókkal.

Qiddiya valaha egy kis falu volt egy kereskedelmi és zarándokútvonal mentén. A várost 2016-ban kezdték el tervezni, és 2018 óta épül – adta hírül a reisereporter.de.

Egy másik, hasonlóan izgalmas turisztikai projekt Szaúd-Arábiában egy síközpont, amely a sivatagban épül.

Szaúd-Arábia turisztikai projektjeiről és terveiről ITT írtunk részletesen.