Csúszik a 170 kilométer hosszú okosváros megépítése Szaúd-Arábiában

Forrás: turizmus.com

 2024. április 18. 14:17

A tervezettnél később épülhet fel a The Line sivatagi okosváros Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia egyelőre jelentősen visszafogta a The Line elnevezésű sivatagi okosváros felépítésével kapcsolatos ambícióit. A futurisztikus városnak a kormány reményei szerint 2030-tól már másfél millió lakosa lett volna, az illetékes tisztviselők azonban jelenleg arra számítanak, hogy legfeljebb 300 ezer embernek ad majd otthont addigra a város – írta meg bennfentes információkra hivatkozva a Bloomberg.

A The Line („A Vonal”), amelynek végleges hossza a tervek szerint 170 kilométer, szélessége mindössze 200 méter, magassága pedig 500 méter lesz, lényegében két, egymással párhuzamos, tükörrel borított felhőkarcolóból és a közöttük kialakított élettérből áll majd. A részben a tengerpart vonalában húzódó városnak teljes kiépítése után, kb. 2045-re akár 9 millió lakosa is lehet. Megfigyelők szerint azonban 2030-ra az előzetes tervekkel ellentétben csak egy 2,4 kilométer hosszú szakasz készülhet el. Mindenesetre legalább egy vállalat állítólag már elkezdte elbocsátani az építkezésen foglalkoztatott munkásai egy részét.

Március elején még ezt a videót tették közzé az építkezés állásáról:

A város a gigantikus, 1500 milliárd dollár értékű Neom projekt részeként épülne fel. A Vörös-tengerrel határos régió kiépítésével Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg célja, hogy olyan látványosság legyen, amely átalakítja az ország gazdaságát, és a mindennapi életet forradalmasító technológiák kísérleti terepeként szolgál.

A Neom projekt a The Line mellett az Oxagon úszó várost, a Sindalah mesterséges luxusszigetet, a Trojena wellness-, kaland-  és télisportközpontot, valamint a „kortárs nemzetközi luxus- és fenntartható turizmust újradefiniáló” Gulf of Aqaba parti régiót is magában foglalja.

A város az 1500 milliárd dollár értékű Neom projekt részeként épül fel

Fotó: 123rf.com

A Bloomberg értesülései szerint a szaúdi királyság szuverén vagyonalapja még nem hagyta jóvá a Neom 2024-es költségvetését. Ebből arra következtetnek, hogy a szaúdi kormány legmagasabb szintjein kezdenek aggódni a befektetések pénzügyi realitása miatt, miközben a kormány próbálja megvalósítani a Vision 2030 elnevezésű programot, amelynek feladata a királyság gazdaságának diverzifikálása. A tisztviselők már közölték, hogy a programban felvázolt projektek némelyike 2030 utánra tolódik.

A munka a Neom projekt más részein az előzetes tervek szerint folytatódik, a 2029-es Ázsiai Téli Játékokat például már Trojenában rendeznék meg, Sindalah pedig várhatóan már idén nyáron fogadja az első turistákat.

A szaúdi állami befektetési alap jelenleg vizsgálja a lehetőségeket arra vonatkozóan, hogyan juthatna készpénzhez, többek között a portfóliójába tartozó vállalatok részvényeinek eladásával és az adósságai értékesítésének felgyorsításával. Az alap tavaly szeptemberben csak 15 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezett.

A szaúdi koronaherceg két évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a Neom projekt első szakasza önmagában mintegy 320 milliárd dollárba kerül. Az összeg fele várhatóan az állami befektetési alapból érkezik, amelynek az uralkodó az elnöke.

Nyitókép: Neom