Száz év után megújul a Lillafürdei Erdei Vasút pályája

Forrás: turizmus.com

 2021. március 08. 11:27

A pályafelújításhoz érkezik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) rekonstrukciója, amely a 2018 januárjában kezdődött teljes rekonstrukció része.

Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút nagyfelújítása a kormány támogatásából valósul meg. Az előkészítő munkákon – többek között a közbeszerzési eljárások lefolytatása, tervezése, engedélyezése – túl javában zajlik és rövidesen be is fejeződik a járműpark 6 mozdonyának, valamint 26 kocsijának korszerűsítése, felújítása, illetve építése is – tájékoztatott az erdészet.

Ezeken túl a magasépítési beruházások keretében jól halad az állomásépületek és az üzemi kiszolgáló létesítmények teljes körű felújítása is.

Az idei év fordulópontot jelent a projektben, mivel a legnagyobb feladat, a vasúti pálya újjáépítése várhatóan tavasszal szintén megkezdődik. Csaknem 14 kilométeren, a Miskolc-Dorottya utca és Garadna állomások között a régi rendszer elbontása után teljesen új vasúti pályát építenek, megújítják a biztosítóberendezéseket, a nagyműtárgyakat, az állomási peronokat és korszerűsítik a vízelvezetést is.

Ilyen jellegű felújításra száz éve nem volt lehetőség, jelentősége a vasút építéséhez mérhető. Az Északerdő Zrt. olyan feladatokat is most kíván elvégezni, amelyekre máskor, a vasút folyamatos üzeme mellett biztonsággal nem nyílna lehetőség.

LAEV_eszakerdo

Csaknem 14 kilométeren, a Miskolc-Dorottya utca és Garadna állomások között teljesen új vasúti pályát építenek

Fotó: Északerdő Zrt.

Az erdei vasút üzemeltetése és a vonatokon utazók biztonsága érdekében a teljes vonal mentén, de kiemelten Felsőhámor fölött, valamint a Hámori-tó partján megvizsgálják a fákat, és ahol szükséges, eltávolítják a balesetveszélyes, idős törzseket. A ledöntött törzsekből néhány darabot holtfaként a helyszínen hagynak, biztosítva az ehhez kötődő élővilág életfeltételeinek megőrzését, folytonosságát.

A szélsőséges időjárási viszonyok között nagyon gyakran kell a vasúti pályára, a műtárgyakra, valamint a tóparti sétányra dőlt fákat eltávolítani. A biztonságos vonatközlekedés feltételeinek megteremtését és a tóparti sétányon kirándulók védelmét a társaság kiemelt feladatának tartja – írták.

A pályafelújítás várhatóan 2022 nyaráig tart, ami az erdei vasút üzemében szükségszerű korlátozásokkal jár majd. A helybeliek, valamint a Miskolcra és Lillafüredre érkezők a tervek szerint azonban nem maradnak kisvasút nélkül, mivel a társaság célja a szakaszos üzembiztosítás – tájékoztatott Zay Adorján, az erdészet vezérigazgatója.