Százhoz közelít a Magyar Idegenvezetők Egyesületének tagsága

Forrás: turizmus.com

 2017. március 05. 17:24

Bár csak tavaly év végén jegyezték be a Magyar Idegenvezetők Egyesületét, máris 100 körüli taglétszámot számol, és számos programot kínál a hazai szakembereknek – derült ki a MIe kerekasztal-beszélgetésén az Utazás kiállításon.

Mint elmondták, a szervezet gondolata tavaly, a turistabuszok budai Várból történő kitiltása kapcsán fogalmazódott meg, amikor a spontán összefogással, más szakmai szervezetekkel karöltve, végül elérték a rendelet enyhítését. Az idegenvezetők érdekeit képviselő szervezet legfontosabb célkitűzései az illegális idegenvezetés, az alulárazás elleni fellépés, nagy hangsúlyt fektetnek a (tovább)képzésekre, és együtt kívánnak dolgozni más turisztikai szövetségekkel.

A legfontosabb feladat, a fekete idegenvezetés elleni fellépés terén szorgalmazzák a helyszíni bírság bevezetését és az ellenőrzésre jogosul szervek kijelölését. Spanyolországban 60-6000 euró közötti összeggel, Görögországban 1200 euróval, visszaesők esetében háromévnyi kitiltással szankcionálják az effajta tevékenységet – hoztak külföldi példákat.

Az edukáció terén azonban már vannak előrelépések – régi gond ugyanis, hogy tudásuk felfrissítésére, új információk beszerzésére csak nehezen nyílik lehetőség. Ezért ők maguk kezdeményezték a szolgáltatóknál a szakmai study tourok szervezését, amit sokan örömmel fogadnak. Február végén már kétnapos programon járhatták be Esztergom és Visegrád fontosabb nevezetességeit, márciusban pedig a Bazilikába és a Zsinagógába hirdettek meg bejárást. További információ: www.miguides.com