Szemétszedők túrák indulnak az erdők-mezők megtisztítására

Forrás: turizmus.com

 2024. március 21. 17:50

Negyedik alkalommal hirdeti meg a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország. A kampány március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indul, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart.

Az idei kezdeményezéshez már most több mint 60 szervezet csatlakozott: állami erdészetek, nemzeti parki igazgatóságok, számos önkormányzat és civil szervezet, valamint iskolák is tesznek együttesen azért, hogy a természet megszabaduljon a túrázók és az illegális szemétlerakók által hátrahagyott hulladéktól. A kampány kettős céllal indul. Egyrészt a szervezők szeretnék különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.A kampány fő célja négy éve ugyanaz: minél többen ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, hogy túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak. Ugyanakkor a kampány a szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet, a legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

 

Mozgalommá nőtte ki magát a felhívás

A közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szemétszedő túrát indítanak, melyekhez várják az önkéntesek csatlakozását. Márciusban 40 ilyen túra lesz országszerte, kis és nagy települések, városok környékén. A szemétszedő túrák bővülő időpontjai és helyszínei a tavaszinagytakaritas.hu oldalon válnak majd folyamatosan elérhetővé.  A szervezett túrák mellett minden kirándulót arra buzdítanak, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon útnak, amelyet teleszed eldobált hulladékkal.

„Ne csak a fotóid ragyogjanak!” – szól a kampány szlogene

Fotó: Aktív Magyarország

 

 

A Föld napján záruló kezdeményezést egy ötletes és meghökkentő kommunikációs kampány is kíséri majd, melynek szlogenje: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!". A filmek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest–Balaton kerékpárúton lévő, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, de a madárcsicsergés és a csodálatos természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. A sokkoló, posztapokaliptikus helyzet elkerülése érdekében ma még tudunk tenni a természet megóvásáért. Ez a kampány egyik fő üzenete.