Szenved a londoni taxispiac az Uber miatt

Forrás: turizmus.com

 2016. május 17. 20:26

Szenved a hagyományos brit taxispiac a mobilalkalmazásra épülő Uber térhódítása miatt – írta a Financial Times.

A Financial Times adatai szerint az első négy hónapban 97 százalékkal kevesebb új taxisvállalkozás indult Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban. A brit cégbíróság a tavalyi első négy hónapban 290, 2014 azonos időszakában 300, idén január-áprilisban azonban mindössze nyolc új hagyományos taxivállalatot jegyzett be.

A brit lap beszámolója szerint már tavaly is meredeken, 65 százalékkal csökkent az újonnan induló brit taxivállalatok száma 2014-hez képest. Ez volt az első éves összevetésű csökkenés 2008 óta.

A hivatásos sofőröket is képviselő GMB szakszervezet szerint havonta legalább tíz hagyományos taxivállalkozás szünteti be tevékenységét, és Londonban 11 százalékkal csökkent a bejegyzett taxistársaságok száma azóta, hogy 2012-ben az Uber megjelent a piacon - írta az MTI-re hivatkozva az origo.

Az Uber mindeközben megállíthatatlanul terjeszkedik: 2014-ben négy, tavaly már 18 brit nagyvárosban volt elérhető a cég szolgáltatása, sofőrjeinek száma pedig meghaladja a 30 ezret. A londoni személyszállítási piacon tevékenykedő sofőrök 20 százaléka már az Ubernek dolgozik – áll a Financial Times keddi írásában.