Szeptember 11. – amelytől új időszámítás született

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 11. 18:33

A 15 éve, szeptember 11-én történt New York-i terrortámadásra emlékeztek világszerte, arra a napra, amelytől új időszámítás született az élet számos területén, megkérdőjeleződött a biztonság, a biztonságos utazás, de az egyik legnagyobb hatást a támadás a légi közlekedésre gyakorolta.

Az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatát – melynek célpontjai az USA fontos jelképeinek számító épületek voltak: a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai, a Pentagon és a Capitolium – négy belföldi járattal hajtották végre (közülük három járt sikerrel), s a II. világháború japán kamikaze-akciói óta ez volt az első alkalom, hogy a repülőgép (tele kerozinnal) maga volt a bomba.

Az amerikai idő szerint reggel 8.46, 9.03, valamint 9.37-kor elkövetett támadássorozat pillanatok alatt lenullázta az USA repülőirányítását, mind a belföldi, mind a külföldi légi forgalmat azonnal leállították, az Európából érkező járatokat Kanadába, a Dél-Amerikából repülőket pedig Mexikóba irányították, amelyik járatot lehetett, visszafordították. A civil légi járművekre vonatkozó repülési tilalom napokig fennállt.

A veszteség pedig akkora volt – mintegy 3 ezer, főként civil áldozat – amekkorát Amerika Pearl Harbor óta, azaz 60 éve nem látott. De nemcsak az USA volt érintett a merényletben, hiszen az áldozatok több mint 90 ország állampolgárai közül kerültek ki.

Kézenfekvő volt, hogy olyan szigorú biztonsági intézkedéseket kell bevezetni a légi közlekedésbe, hogy ez az ördögi terv soha ne ismétlődhessen meg.

A szigorítások mind a személyzetre, mind az utasokra érvényesek lettek: a pilótafülkében (melynek ajtaját sokszoros védelemmel erősítették meg) soha nem tartózkodhat egyedül a pilóta. Ha például a mosdóba kell mennie, akkor is életbe lépnek a biztonsági intézkedések: a másodpilóta mellé beül egy stewardess arra az időre, a másik stewardess keresztbe állítja a felszolgálókocsit, hogy ne lehessen eljutni a pilótafülke irányába, és ehhez hasonló, az utasoknak többnyire észrevehetetlen biztonsági lépések.

Amit viszont már a bőrünkön érzünk szeptember 11 óta, hogy gyakorlatilag innen vált a repülős utazás, jobban mondva a repülőre feljutás hosszadalmas és kellemetlen procedúrává, viszont be kell látnunk, hogy mind a szúrós tárgyak, és a folyadék elkobzása (ami egy 2006-ban, Londonban meghiúsult merénylet miatt lett aktuális, ott ugyanis folyékony robbanószert csempésztek volna fel a fedélzetre) , mind a „vetkőztetés” a biztonsági kapuknál a mi biztonságunkat szolgálja.

Sajnos a világ az elmúlt 15 évben sem lett biztonságosabb, sőt mondhatjuk, hogy világszerte „fénykorát éli” a terrorfenyegetettség. A hírportálok folyamatosan számolnak be sikeres vagy meghiúsított akciókról. Ma, 2016. szeptember 11-én csak Franciaországban 15 ezer radikalizálódott embert (potenciális terroristát) tartanak nyilván; az elkövetők egyre fiatalabbak, a francia rendőrség egy 15 éves fiatalkorút tartóztatott le Párizsban, merénylet gyanújával; állandó éberségre van szükség mindenütt, de főleg a repülőterek környékén és a biztonságos utazás érdekében, fent a levegőben is.

Az összedőlt ikertornyok helyén (Ground Zero), melyet sokáig égbetörő fénycsóva jelzett a merényletek tizedik évfordulóján emlékzuhatagot alakítottak ki; Fotó: wikipédia