Szeptemberben lehet pályázni a kerékpárosbarát címekre

Forrás: MTI

 2022. szeptember 09. 12:51

A Kerékpárosbarát elismerésekre a pályázatokat szeptember végéig nyújthatják be az önkormányzatok és a munkaadók, az eredményhirdetés novemberben várható – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Aki biciklizik, annak sem tankolnia, sem parkolnia nem kell, és megússza a dugóban veszteglést. A rendszeres testmozgás fitten tart, ha az autó sofőrülése helyett ülünk nyeregbe, a tisztább levegővel, csendesebb utcákkal a többiek egészségéért is tekerünk. Rövidebb utazásokhoz nemigen találni olcsóbb és gyorsabb megoldást a bringázásnál. A folyamatos hálózatfejlesztéseknek köszönhetően egyre biztonságosabb pedálozni. Elektromos rásegítésű kerékpárt akár állami támogatással is vásárolhatunk, így nehezebb terepen is kényelmesebb lehet a kerekezés – sorolta az érveket a kerékpáros közlekedés mellett a minisztérium.

Az elmúlt évek forgalomszámlálási adatai szerint egyre többen látják be, hogy biciklizni jó. Nyáron és a hétvégéken kétszámjegyű mértékben bővült a kerékpárral kirándulók száma. Újabban a dolgos hétköznapokon is kimutathatóan többen gurulnak önerőből munkába vagy iskolába. A települések és munkaadók közvetlen intézkedésekkel sokat tehetnek a környezetbarát közlekedési mód népszerűsítéséért.

Jelenleg hét település és négy cég vagy közintézmény viselheti a kerékpárosbarát címet

Fotó: 123rf.com

A Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is erre ösztönöz a tizennegyedik alkalommal meghirdetett "Kerékpárosbarát" pályázatokkal. Jelenleg hét település és négy cég vagy közintézmény viselheti, az új kiírásban tavalyi biciklis fejlesztéseik, szemléletformálási erőfeszítéseik alapján mások is kiérdemelhetik a Kerékpárosbarát elismeréseket.

A kitüntető címeket azok érdemelhetik ki, akik tavalyi ténykedésükből a leginkább példamutató, mintaadó kerékpáros kezdeményezéseket és fejlesztéseket tudják felmutatni. A "Kerékpárosbarát" címre község, nagyközség, város, megyei jogú város és fővárosi kerület kategóriákban pályázhatnak a települések. A munkahelyek közül sajátjaikkal versenyeznek a multinacionális vállalatok, a nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások és a közintézmények.

A nevezések szeptember 30-ig adhatók be elektronikus úton, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapjáról nyíló online pályázói felületen keresztül, az oldalon ismertetett feltételekkel.