Szeptemberre halasztották az utazási csomagokról szóló irányelv felülvizsgálatát

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 17:48

Az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetsége (ECTAA) közleményében az utazási csomagokról szóló irányelv felülvizsgálatának halasztásáról, a közvetítők által fizetendő visszatérítésekről és az új vasúti utasjogokról osztotta meg a legújabb információkat.

Júliusról szeptemberre halasztották a szervezett utazási csomagokról szóló irányelv (PTD) felülvizsgálatát. Az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága három új, lehetséges forgatókönyvről küldött az ECTAA-nak kérdőívet az előlegfizetések és a B2B visszatérítések korlátozásával kapcsolatban.

Az előlegfizetés az EU egész területére vonatkozóan a foglaláskor legfeljebb 20%-os, az indulás előtt legkorábban 28 nappal pedig 80%-os korlátozást javasol, azzal a rugalmassággal, hogy az utazásszervezők bizonyos indokok alapján magasabb előlegfizetést is kérhetnek.

A B2B visszatérítésekre vonatkozó két forgatókönyv is megfontolásra kerül majd, amelyek a PTD szerint elkerülhetetlen és rendkívüli körülmények miatti szervezett utazási szerződés felmondása esetén fennálló visszatérítési kötelezettségekre összpontosítanak.

Az Európai Bizottság korlátozná az elkérhető előleg összegét az utazási csomagok esetében

Fotó: 123rf.com

 

 

 

 

Légi utasok költségtérítése

Az Európai Bizottság az utasokat és jogaikat védő új kezdeményezés részeként intenzíven dolgozik a légi utasok költségtérítésén is, abban az esetben, ha a foglalás közvetítő jegyértékesítőn keresztül történt.

A közleményből kiderült, hogy a közvetítők ellen felmerülő fő érv, hogy a visszatérítésekhez könnyen kihasználhatják a repülőjegyek kiadását követő hosszabb átutalási ciklusokból adódó likviditást. Az ECTAA válaszában részletesen kifejtette, hogy a közvetítők miért nem vállalhatják el a repülőjegy-visszatérítések előfinanszírozásának kockázatát és terhét.

 

Új vasúti utasjogok lépnek hatályba

A június 7-én hatályba lépő 2021/782 rendelet új jogokat vezet be a vasúttal utazók számára. Többek között új kötelezettséget ír elő az "egyéni vállalkozásnak" minősülő fuvarozók számára, hogy vasúti szolgáltatásaikat menetjegy formájában kínálják, ami nagyobb és átfogóbb védelmet nyújt az utasoknak, abban az esetben, ha az utazást meg kell szakítani a csatlakozások késése miatt.

A fuvarozóknak emellett valós idejű utazási információkat kell nyújtaniuk az utasok számára: tájékoztatniuk kell az utasokat az útmegszakításokkal és késésekkel kapcsolatban, illetve arról is, hogy a jegyük átszállójegynek minősül-e vagy nem.