Szerdán sztrájkolnak a görög közlekedési dolgozók

Forrás: turizmus.com

 2022. november 08. 16:18

Országos sztrájkot hirdettek szerdára a görögországi szakszervezetek, az akcióban számos közlekedési vállalat, köztük a légiforgalmi irányítás is érintett.

Görögországban több nagy szakszervezet országos sztrájkot hirdetett 2022. november 9-ére. Ez az ország közlekedésére is jelentős hatással van, az utazóknak buszok, taxik, vonatok és kompok kiesésével kell számolniuk, de várhatók zavarok a légiközlekedésben is, mivel a görög légiforgalmi irányítók is részt akarnak venni a munkabeszüntetésben – írja a Check24.

A taxik és a komptársaságok 24 órás sztrájkot jelentettek be, az OASA közlekedési vállalat buszsofőrjei, valamint az athéni villamosok, metrók személyzete csak reggel és este sztrájkol.

A légiforgalmi irányítók az Eurocontrol november 7-i tájékoztatása szerint 9 és 15 óra között szüntetik be a munkát. A görög légtér felett átrepülő járatokat, valamint a katonai és a mentőrepülőgépeket nem befolyásolja a sztrájk, minden egyéb járat esetén zavarokra kell számítani a hiányzó személyzet miatt. Az utazóknak azt javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzék a járatuk státuszát.

Az athéni közlekedésben is zavarokra kell számítani

Fotó: 123rf.com

A sztrájk mögött az ország két legfontosabb szakszervezeti szövetsége, a GSEE és az ADEDY áll. Az akcióval a megélhetési költségek – az ukrajnai háború által okozott – növekedése ellen tiltakoznak a sztrájkolók, akik segítségnyújtásra akarják felszólítani a görög kormányt. A sztrájkkal összefüggésben tüntetéseket is terveznek, főleg Athén központjában.