Szigorítana a vízumkiadáson az amerikai külügy

Forrás: MTI

 2017. május 06. 14:03

A vízumkiadási gyakorlat szigorítását javasolja az amerikai külügyminisztérium, amely a vízumkérők kiterjedt és átfogó ellenőrzését kívánja bevezetni.

A nyilvánosságra hozott tervek szerint egyes vízumkérőknek öt évre visszamenőleg számot kellene adniuk a közösségi médiában való megjelenésükről, meg kellene adniuk korábbi útleveleik számát, e-mail címeket és telefonszámokat, továbbá tizenöt évre visszamenőleg pontos és részletes életrajzi adatokat kell közölniük. Ezen adatokat nem mindenkitől, hanem csak azoktól kérnék, akiket „terrorizmussal összefüggő, vagy más nemzetbiztonsági okokból" kötelezően részletes ellenőrzésnek vetnek alá. A tervezet nem említ konkrét térségeket vagy országokat, amelyeknek állampolgáraira érvényes lenne a szigorítás.

A javasolt intézkedéscsomagot a külügyminisztérium továbbította a washingtoni Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési irodájának, amelynek május 18-ig kell elfogadnia vagy elutasítania.

Rex Tillerson külügyminiszter hasonló intézkedéseket márciusban már bevezetett: a külföldi amerikai konzulátusokat arra utasította, hogy vízumkiadáskor a mostani javaslatban megfogalmazott kérdésekkel ellenőrizzék a vízumért folyamodókat. A tárcavezetőnek azonban később vissza kellett vonnia az intézkedést, mert a Menedzsment és Költségvetési Iroda – amelyen keresztül a Fehér Ház felügyeli a szövetségi szervezetek tevékenységét – nem engedélyezte.