Szigorúan ellenőrzött buszok

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. július 21. 15:48

Alig több mint egy évig még behajthatnak a turistabuszok a budai Várba, utána azonban teljesen újra kell gondolniuk várlátogató programjukat az utazási irodáknak, mert a vizes vb után végleg kitiltják onnan a buszaikat. A június 1-je óta érvényben lévő behajtási rend mindenesetre működőképes.

Ez év június 1-jétől a turistabuszok csak korlátozottan hajthatnak be a budai várnegyedbe, ami elég nagy terhet rakott az érintett utazási irodák vállára, akik tulajdonképpen még örülhettek is, hogy teljesen nem tiltották ki őket. Az utaztatók szerencséjére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízhatóan működő rendszert dolgozott ki a turistabuszok logisztikájára, sőt abban 2016. október 31-ig koordináló szerepet is vállal. Az MTÜ munkatársai két információs pontban, a buszok regisztrációjául szolgáló Lánchíd utcában és a felszállóhelyként kijelölt Fehérvári kapunál segítik a turisták eligazodását, tájékoztatják az idegenvezetőket és a buszsofőröket, információs anyagokat, térképeket biztosítanak számukra.

Csúcsidőszakban egy órán belül akár 50 turistabusz is jelentkezik regisztrációra a Lánchíd utcában


Az MTÜ tapasztalatai szerint a keddi, csütörtöki és szombati napok számítanak erősnek, 170-nél is magasabb napi buszszámmal, míg a napközbeni terhelt időszak 10–13 óra közé esik. Ilyenkor egy órán belül akár 50 turistabusz is jelentkezik regisztrációra a Lánchíd utcában. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy nagyon kevés csoport választja a gyalogos fel- vagy lejutást a Várba, holott a Várker Bazár bejáratánál található, Gloriett melletti kerti, panorámás sétaúton, vagy a kiépített és ingyenesen használható lift-mozgólépcső-lift kombináció igénybevételével a Sa­voyai-teraszra kényelmesen, gyorsan fel lehet jutni.

 

A legtöbb vendég elfogadja

„Nagyra értékeltük, hogy a kormány az utaztatók javaslatára megváltoztatta a váratlan buszkitiltásról szóló elképzelését, és sikerült egy olyan kompromisszumos megoldást kötnünk, amelyet el lehet fogadtatni a külföldi szakmai partnerekkel és az utasokkal is" – mondta el érdeklődésünkre Kanel Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke, aki szerint az MTÜ munkatársainak külön köszönet jár a behajtási rendszer kidolgozásáért és működtetéséért.

Kanel Judit szerint az első két-három naptól eltekintve, amikor még mindenki tanulta az új rendszert, el lehet mondani, hogy az működik. Nagy segítség, hogy a nagyobb beutaztatók egymás között is egyeztetnek arról, ki mikor és hány buszt küld fel azonos időben, ezért úgy tudják időzíteni a buszok indulását, érkezését, a le- és felszállításokat, hogy ne legyenek nagyobb fennakadások. Kivételes szituációk természetesen mindig akadnak, ezekre nem lehet kellően felkészülni – teszi hozzá.

Elkelne a tűző nap és eső elleni védelem, valamint ülőalkalmatosság a felszállóhelyeken


Az egyetlen igazán problémás pontja az új rendszernek a buszokra történő visszaszállítás, mivel a vendégek mindenféle védelem és ülőalkalmatosság híján ki vannak téve a tűző napnak és az esőnek. Ha ez a várakozási idő nem több mint 6-8 perc, akkor mozog azon a határon belül, amit még az idősebb vendégek is elviselnek, ha nehezen is.

 

Ősszel még nagyobb csúcs jöhet

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége is értékeli, hogy az MTÜ az egyeztetések során rögtön melléjük állt, és a Miniszterelnökség szintén nyitott volt a párbeszédre. Erdei Bálint, a szövetség elnöke rámutat: az utazási irodáknak, annak érdekében, hogy szerződéseiket teljesíteni tudják, legalább egy évvel előre kell tudniuk a változásokról. A várnegyedbe történő behajtás ügye a klasszikus beutaztatókat és a garantált programok szervezőit érinti, mivel a hop on-hop off társaságok már kikerülik a negyedet.

A MUISZ szerint az ősszel kevés lesz ennyi felszállóhely

A MUISZ szerint ősszel már kevés lesz ennyi felszállóhely

A Budavári Önkormányzat mérése szerint csúcsidőszakban napi 320 busz is felhajt a Várba, és a 30 ezer látogató fele, 15 ezer vendég busszal érkezik. A MUISZ tapasztalatai alapján nyáron naponta mintegy 180 busz behajtását kell majd menedzselni, de a szeptember-októberi dömpingben ennél százzal több busz biztosan lesz. Hogy a teljes káoszt elkerüljék, a MUISZ szerint célszerű lenne, ha legalább ebben az időszakban további, akár ideiglenes parkolóhelyek és legalább még egyszer ennyi le- és felszállóhely állna rendelkezésre. A legjobb az lenne, ha további 8 állandó megállót alakítanának ki.

A MUISZ körlevélben kérte tagjait és az irodáknak dolgozó idegenvezetőket, hogy mondják el véleményüket, javaslataikat. Ezek a visszajelzések is azt mutatják, a kialakított rendszer működőképes, csak néhány hibát kellene kijavítani, illetve felkészülni a kora őszi húzósabb időszakra.

Az első napok ugyan nem voltak zökkenőmentesek, június 2-a például rémálommá vált, szakadt az eső és óriási tumultus támadt. Néhány utaztató, illetve buszsofőr nem tudott a változásokról, hiába értesítették az irodák partnereiket. (A MUISZ két szervezetet, az ECTAA-t és az EACT-t tájékoztatta, amelyek továbbküldték az információt az országos szövetségeknek.

Az MTÜ angol és magyar nyelvű nyomtatott és az itthon.hu honlapról is letölthető anyaggal és térképpel segített). A visszajelzések szerint a várakozási idő 5-30 perc volt az első két hétben, de a helyzet idővel egyre jobb lett, bár ez részben abból adódott, hogy több iroda a délelőtti csúcsidőszakról áttette a várlátogatást délutánra, vagy pedig kihagyta a programból.

Volt is néhány utas, aki kártérítést követelt az irodáktól. A hosszú várakozási idő egyébként az utazási irodának is pluszköltséget jelent, hiszen tovább kell fizetnie az idegenvezetőt és a buszt, de még súlyosabb gond, hogy a vendégek elkéshetnek a következő programról vagy épp a repülőtérről – fejtette ki Erdei Bálint.

 

Sakkozás a csoportokkal

A szállodahajóval érkezők turisták programja rendkívül kötött, az ő menetrendjükbe nem férnek bele a hosszabb várakozások. Ezért Békássy Tamásnak, a Budapest Welcome Touristic ügyvezetőjének a kezdeményezésére a hajós beutaztatásban érdekelt 3-4 nagyobb és 6-7 kisebb iroda önkéntes alapon készített egy online naptárt, amelybe felvezették, hogy a nyári hónapokban melyikük pontosan mikor, hány buszos csoportot készül felvinni a Várba. Az irodák így jobban tudnak sakkozni, hogy mely időszakokról melyekre célszerű áttenni a túrákat, mikor érdemes például Budán kezdeni a városnézést és mikor Pesten, a változásokat pedig bejegyzik a naptárba, hogy a többiek is lássák. A naptárt a forgalmi rendet koordináló MTÜ is látja.

Tapasztalataik szerint a legtöbb hajós turistát szállító busz csütörtökre, szombatra és vasárnapra tervezi a várlátogatást. Az érintett irodák az összforgalom legkevesebb ötödét-negyedét adják, június 30-án (csütörtök) például 38 busz, július 2-án (szombat) 42 busz szerepelt a közös naptárban.

 

Új parkoló, párahűtő és pad is lesz

Máthé Kinga, az MTÜ belföldi igazgatója június végén, az irodák által tett észrevételekre reagálva, lapunknak elmondta: a parkolási gondokat enyhíteni fogja, hogy a Budapesti Közlekedési Központ, ígéretéhez híven, az Attila úton hamarosan kialakít egy 12 férőhelyes buszparkolót. A teli és az üres buszok külön regisztrációját forgalomtechnikai okok miatt nem tudják megoldani, de a Lánchíd utca egyirányúvá tétele megtörtént a balesetveszély csökkentése érdekében.

Az MTÜ június végén az I. kerületi önkormányzattal egyeztetett árnyékoló, padok és párahűtő vagy ködventilátor elhelyezéséről a felszállóhelyeken. A le- és felszállóhelyek bővítésére azonban az adottságok miatt nemigen van lehetőség.

Nagyon kevés csoport választja a gyalogos fel- vagy lejutást a Várba


A Fő utca újratáblázására ígéretet tett a Miniszterelnökség, így a környékbeli szállodákból érkező buszoknak nem kell óriásit kerülniük.

Az MTÜ hamarosan több kisebb nyelven (pl. cseh, szlovák, montenegrói) is kiadja a Várba behajtó buszok sofőrjeinek szánt térképet, illetve a térképeken feltüntetik a parkolási lehetőségeket és a fizetéshez kihelyezett automaták típusát is.

Máthé Kinga szerint ugyanakkor a végleges megoldást az jelenti majd, ha az utazási irodák szakítanak a több évtizedes hagyományokkal, és vadonatúj várlátogató termékeket dolgoznak ki, új útvonalakon és tartalommal, a gyalogos megközelítési lehetőségekre és a liftekre alapozva. A Vár új attrakciói szerinte egy fél napos látogatást is megérnek majd.

Kérdés azonban, áll-e majd ren­delkezésre elegendő lift a vár­negyedben, a parkolók közelében, hogy kényelmesen lehessen egész tu­ris­tacsoportokat fel- és lejuttatni. Az új, 40 személyes liftekre ugyanis az ígéretek szerint lehet, hogy 2018-ig is várni kell. A buszokat pedig, értesülésünk szerint, a vizes világbajnokság után, tehát 2017. július végén végleg kitiltják.

(Fotók: Grósz Balázs)

A cikk a Turizmus Panoráma július–augusztusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!