Szigorúan védett római szökőkutak

Forrás: turizmus.com

 2017. június 27. 15:58

Róma polgármestere, Virginia Raggi közölte, hogy komoly büntetésre számíthat az, aki eszik és iszik a szökőkutak közvetlen szomszédságában.

Nem először veszi védelmébe az itáliai jogalkotás a helybélieknek és a turistáknak egyaránt oly kedves szökőkutakat, amelyek többnyire ugyanúgy részei a világörökségnek, mint egyes történelmi városrészek vagy szoborcsoportok.

Eddig 20 szökőkútra terjed ki a tilalom, az olasz hírcsatorna, a RAI News szerint. A szabály megszegői 240 eurós büntetésre számíthatnak. A létesítmények között van a Trevi-kút, a Fontana della Barcaccia, a Spanyol lépcső, a Fontana dei Leoni és a Fontana della dea Roma a Popolo téren. Ezekre tilos felmászni, bennük mosakodni, vagy mosni valamit, rájuk ülni vagy felmászni is.

A szigorúan védett szökőkutak közt ott van a Fontana della Barcaccia is

 

A tilalom elsősorban a nyári időszakra vonatkozik.  Virginia Raggi szerint a tilalom oka, hogy megfelelően védjék az örök város történelmi, régészeti és művészeti örökségét.

De október után sem lehet az építményekbe szemet dobálni, vagy a szélükön üldögélve fagylaltozni, utána bennük kezet öblíteni, esetleg úgy fotózni, hogy azokban kár keletkezzen.

A turisták szökőkút-imádata nem először okoz gondot a városvezetésnek: például a vízbe beledobált érmék „kiporszívózása” – egy erős nyomású csövön keresztül szedik össze a fémpénzeket – majd azok összeszedése, tisztítása, átváltása és jótékony célra fordítása külön munkacsoport feladata.