Szigorúbb lesz a pécsi parkolás júliustól

Forrás: MTI

 2022. június 30. 13:55

Júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein: több eddigi kedvezmény megszűnik, a fizető övezet mérete növekszik, bizonyos zöld rendszámos autók ingyenes várakozási lehetőségét eltörlik és a városmagba történő behajtás szabályai is változnak.

Az új rendelet pénteki hatályba lépésétől már három várakozási övezet fog működni a baranyai megyeszékhelyen, így a fizetős és forgalomcsillapított mellett megjelenik a korlátozott várakozási övezet is – írja a pécsi közterületi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati tulajdonú városüzemeltetési társaság, a Biokom NKft.

A legfontosabb változás, hogy ezeken a – fizetős, illetve forgalomcsillapított övezetekhez közeli, továbbá eddig térítésmentesen és korlátlanul használható – területeken mindössze két óra időtartamra engedélyezik az ingyenes parkolást.

Felhívták a figyelmet: a várakozási idő igazolására szolgáló tárcsát a parkolóhely igénybe vevőjének kell beszereznie.

Péntektől megszüntetik a zöld rendszámos hibrid autók ingyenes parkolási lehetőségét is. A kedvezményt már csak a tisztán elektromos meghajtású zöld rendszámos gépjárművek üzembentartói élvezhetik és ők is csak előzetes regisztráció után.

A regisztrációt a parkolas@biokom.hu e-mail címre elküldött forgalmi engedéllyel lehet elvégezni, egyszeri alkalommal.

Júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein

Fotó: 123rf.com

Pécs történelmi belvárosa, azaz a forgalomcsillapított övezet használatát is szigorítja az önkormányzat: az órás és félórás engedély a továbbiakban nem lesz elérhető, kizárólag 24 órás várakozásra szóló engedélyeket tud vásárolni az, aki csak eseti jelleggel hajtana be, illetve parkolna a pécsi városmagban.

Kivételt képeznek azok, akik a belvárosban élőkhöz látogatóba érkeznek és számukra a jogosultak vásárolják meg a behajtási engedélyeket. Az új rendelet figyelembe veszi, hogy a város házasságkötő terme is a történelmi belváros területén található, ezért vásárolható lesz kétórás várakozásra jogosító engedély az esküvői ceremóniák megközelítésére.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy e védett övezet tekintetében a zöld rendszám – függetlenül attól, hogy az autó tisztán elektromos meghajtású vagy hibrid – semmifajta előnyt, vagy többletjogosultságot nem biztosít.

Az új rendelet hatályba lépését követően július végéig tart a bevezetési időszak, amikor a társaság parkolóellenőrei és a közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztetni fogják az autósokat az új szabályokra, amelyekről a biokom.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek

Megújult Orfű arculata

2022. június 22.