Szijjártó: Szerdától a beoltottak szabadon utazhatnak Szlovákiába

Forrás: turizmus.com

 2021. június 08. 20:13

A kormány törekvéseit siker koronázta – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán kedden este.

Szijjártó Péter posztja szerint „a szlovákok hivatalosan jelezték, egyetértenek javaslatunkkal, így holnaptól a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között."

A miniszter arra emlékeztetett, hogy gyerekkorában Komáromban nevelkedett, abban a városban, amelynek két városrészét a Duna hosszú évszázadokon át összekötötte.

"A világtörténelem viharait követően azonban sajnos a Duna szétválasztotta a város északi és déli részén élő közösségeket, családokat, baráti társaságokat. Emlékszem, hogy órákon keresztül kellett sorban állni a hídon, hogy végre meglátogathassuk az északi városrészben élő családtagjainkat" – írta a a külgazdasági és külügyminiszter.

„A schengeni övezetbe történő belépést követően a Duna újra összekötött minket, míg nem a világjárvány nyomán jött a határzár, amiről azt hittük, soha többet nem fordulhat elő.

Ezért is tárgyaltam sokat az elmúlt hetekben a szlovák kollégákkal, hogy minél előbb tegyük lehetővé beoltott honfitársaink számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek" – fogalmazott posztjában Szijjártó Péter.

 

A TARS szlovák közszolgálati hírügynökség már hétfőn  jelezte, hogy Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is, szlovák külügyi bejelentésekre hivatkozva.

Magyarország eddig az alábbi 12 országgal kötött kétoldalú megállapodást az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről: Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia/Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Törökország.

(Borítókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)