Színpompás korallok, all inclusive álomvilág Hurghadán

Szerző: Torma Bernadett

Forrás: turizmus.com

 2023. január 06. 08:49

December elején az egyiptomi Hurghadára szervezett tanulmányutat az ETI Magyarország, amely tavaly 20 ezer főt utaztatott a vörös-tengeri üdülőhelyre.

Az ETI tulajdonában levő Red Sea szállodánchoz tartozó, gyönyörűen rendben tartott kerttel körülvett Siva Grand Beach Hotelben töltöttük el Hurghadán az első éjszakánkat. A szálloda tökéletes választás a jó ár-érték arányt, hangulatos medenceparti éttermet és homokos tengerpartot keresők számára. Vacsora után a félemeleti bárban különleges koktélok kíséretében sikerült megfeledkeznünk az otthoni ködös időjárásról.

egyiptom

A tanulmányutas csapat szállodalátogatások közben

Fotó: Turizmus.com / Torma Bernadett

Ismerkedés a Vörös-tenger élővilágával

A tanulmányút keretében a szállodalátogatások mellett jutott idő a környék látnivalóinak felfedezésére is. Első kirándulásunk hajóval a Giftun-szigetre vezetett, ahol rögtön kiszúrtuk az Instagram-gyanús helyeket. A csapat megrohamozta a vízben álló hintákat, a parti fainstallációkat, és készülhettek az otthoniakból irigységet kiváltó posztok. A térségben ilyenkor megszokott, viszonylag szeles időjárás felfrissülést hoz a hajóúton és a szigeten is, mivel itt még télen is meleg az idő.

egyiptom

Kilátás az Orange Bayből a Giftun-szigeten

Fotó: Turizmus.com / Torma Bernadett

A sznorkelezést is magában foglaló hajókázás családosoknak, első merülőknek és rutinos sznorkelezőknek egyaránt óriási élmény. A mélyvíz határán feltáruló korallzátony intenzív színeivel és élővilágának sokszínűségével mindenkit elkápráztatott.

A Red Sea Hotels épületei kikerülhetetlen óriásokként terülnek el a Vörös-tenger partján, Makadi Baynél a Grand Waterworld Makadi, a Grand Makadi, a Makadi Palace és Makadi Spa (utóbbi csak felnőtteket fogad!) szállodái szinte saját városrészt alkotva nyűgöztek le minket méretükkel és felszereltségükkel.

egyiptom

A Titanic Royal gyermekmedencéi

Fotó: Torma Bernadett/Turizmus.com

Fontos tudni, hogy a Makadi Spába foglaló utasok a teljes partszakasz infrastruktúráját szabadon használhatják. A hét közepére már hozzászoktunk a helyi ízvilághoz, a Spa-ban elköltött á la carte ebédünk új erőt adott: a thai garnélás, currys-barackos levest mindenkinek szívből ajánljuk.

 

Megújuló szállodaóriások

A legtöbb szálloda térképet is biztosít becsekkoláskor, ami tekintve a többhektáros kiterjedésüket, nem egyszer jött jól. Az itteni szállodák kínálata lélegzetelállító: a Grand Palace 10-nél, a Grand Waterworld 20-nál is több snack pulttal, étteremmel, bárral várja a vendégeket.

A Grand Palace--ban megszállva esti szórakozás után kutatva rábukkantunk a Mirrors Bárra, ami a törzshelyünkké vált. A bárban a személyzet készségesen adott helyet a magyar zeneszámoknak is kérésünkre, a szálloda a fakultatív programokról visszatérőket késő este is vacsorával várta.

egyiptom

Grand Palace Hotel

Fotó: Turizmus.com / Torma Bernadett

Az utazás során az ETI munkatársaitól megtudtuk, hogy a tavalyi szép utasszámot szinte teljesen viszonteladókon keresztül realizáló Express Travel Internationalt 1998-ban Maja Jennifer Köhl és Mohamed Samir alapították Frankfurt am Mainban. A budapesti iroda 2014 óta szolgálja ki az utasok igényeit.

Az elmúlt években komoly felújítások zajlottak a szállodalánc egységeiben, így annak is érdemes volt újra megnézni ezeket a szállodákat, akik korábban már jártak bennük. Folyamatosan bővül a Red Sea Hotels kínálata, de a láncon kívüli három szálloda, amit volt lehetőségünk megnézni, szintén elkápráztatott minket. A legutópisztikusabb környezetben a 2019 márciusában felavatott Gravity Hotel & Aqua Park bejárásánál éreztük magunkat. A nemrég átadott 20 luxusbungaló valóban minden igényt kielégít.

egyiptom

Gravity Hotel Sahl Hasheesh utópisztikus épületei

Fotó: Turizmus.com / Torma Bernadett

A méltán híres Premiere le Reve és a Steigenberger al Dau Beach hotelek szemet kápráztató kertjei, spával, minigolfpályával, gyermekmozival, illetve az összes elképzelhető szolgáltatással kínálnak 5*-os élményeket.

 

A Királyok völgyének csodái

A péntek a lehetőségek napja volt, a csapatból ketten Kairó, mi tizenketten Luxor felé vettük az irányt kora hajnalban. A beduinok lakta sivatag átszelése közben a hold erős fénye világította be a tájat. Nem árt tudni, hogy éjszaka elillan a nappali meleg, a sivatagban csípős hidegre kell számítani.

egyiptom

A kőbe vésett történetek még ma is láthatók Karnakban

Fotó: Torma Bernadett/Turizmus.com

Luxorba érkezve az első megállónk a karnaki templom volt: a többórás buszozás után hirtelen a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszínének közepén találtuk magunkat. A templom környéke tele volt a világ minden részéről érkező turistákkal. Sokan, ahogy mi is, leragadtak az oszlopok lábánál, a lenyűgözően díszes, történeteket mesélő kőóriásokon modern fényjátékot csodálhattunk meg.

Mielőtt a Királyok völgyének felfedezésére indultunk volna, megálltunk ebédelni a Nílus partján. Aki már járt a Föld leghosszabb folyójánál, annak is újdonság volt a Banán-sziget, ahová áthajóztunk. Banánültetvények, kismajmok, farkasok, rókák, alligátorok fogadtak ott minket.

A fáraók nyugvóhelyéül szolgáló és II. Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezése óta világhírűvé vált Királyok-völgyében mi is királyi bánásmódban részesültünk. Nyitott kisbuszok vittek körbe minket mind a négy látogatható királysírhoz. Újdonság a fotó-videó készítési tilalom eltörlése, bátran készíthettük mindenhol a képeket.

Bár az egyiptomi üdülőhelyek egy része a koronavírus-járvány alatt sem zárt be, és kiemelt biztonsági intézkedések mellett fogadta a vendégeket, ma már minden ugyanúgy működik, mint azelőtt. Ha valaki az észak-afrikai fogások után távol-keleti vagy olasz ízekre vágyik, a Red Sea Hotelekben azt is megkapja, a sós tengervíz után megmártózhat a szállodák édesvizű medencéiben, szabadidejében pedig elköltheti a zsebpénzét a környék bazárjaiban. Aki pedig a tengerparti üdülést kulturális programokkal kombinálná, annak érdemes befizetnie egy kairói vagy luxori fakultatív kirándulásra.