Szívószálmentességet hirdet a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 19. 10:34

Augusztusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő éttermek és kávézók a Budapest Airport és a Felelős Gasztrohős kezdeményezésére mellőzik az egyszer használatos műanyag szívószálakat.

A kezdeményezésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a repülőtéren elhasznált eldobható műanyag eszközök mennyisége, hiszen a vendéglátó egységek augusztusban (amennyiben az utasok nem ragaszkodnak annak használatához) műanyag szívószál nélkül – vagy annak fenntartható, lebomló anyagból készült megfelelőjével – szolgálják fel azokat az üdítőket, amelyek esetében ez megoldható. A projektnek köszönhetően jelentős mennyiségű műanyagszemét keletkezése kerülhető el.

A repülőtéren működő éttermek és kávézók augusztusban mellőzik a műanyag szívószálak használatát

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Mint közleményében fogalmaz, a Budapest Airportnak rendkívül fontos  a fenntartható működés, így a repülőtér-üzemeltető megkezdte az egyeztetéseket arra vonatkozóan, hogy a repülőtéren működő vendéglátó egységek szeptember hónapban is műanyag szívószál nélkül szolgálják fel az italokat. 
A műanyaghasználat további mérséklése érdekében a Budapest Airport összesen 11 ivókutat helyezett ki a repülőtér termináljain, további három kút beszerzése pedig folyamatban van: ezeknek köszönhetően az utasok palackozott ásványvíz megvásárlása nélkül is kiváló minőségű ivóvízhez juthatnak a repülőtéren. Az ivókutak az érkező és az induló utasútvonalon egyaránt elérhetőek. A Budapest Airport arra biztatja minden utasát, hogy otthonról hozott palackokat használjon újabb PET-palackok vásárlása helyett: az utasbiztonsági ellenőrzésen az üres üvegeket mindenki magával hozhatja a tranzit területre, ahol több ponton is hozzáférhetőek az újonnan kiépített ivókutak.