Sokba kerülnek a kavicsok ezen a görög szigeten

Forrás: turizmus.com

 2024. március 05. 18:39

Nagy összegű bírságra számíthatnak azok a nyaralók, akik zsebre teszik a görög Szkiathosz sziget különleges kavicsait.

A görög Szkiathosz sziget Lalaria nevű strandján nyaralók jobban teszik, ha nem visznek haza magukkal kavicsokat a tengerpartról. Ugyanis ha a repülőtéren észreveszik, milyen szuvenír van náluk, nagy összegű büntetést kell fizetniük.

A szigorú szabályt azért hozták a görög hatóságok, mert azzal kellett szembesülniük, hogy a part kék-fehér színű kavicsainak a felét már elhordták a turisták.

Az Égei-tengeri Szporádok szigetcsoporthoz tartozó Szkiathosz híres az álomszép strandjairól, ezért rengetegen látogatják. A Lalaria strandnak ráadásul van egy nevezetessége, a tengerbe benyúló Tripia Petra szikla, amely egy kapuhoz hasonlít, és a legenda úgy tartja, ha valaki kétszer keresztülúszik a boltív alatt, visszakapja a fiatalságát.

A Lalaria strand a Tripia Petra nevű szikláról és a kék-fehér kavicsokról is híres

Fotó: 123rf.com

Szkiathosz önkormányzata és a szigetlakók már évekkel ezelőtt elindítottak egy kampányt a kavicsok védelmében. A kampány jelszava körülbelül így hangzik: „Fotózd le a kavicsokat, de ne vidd őket magaddal!” Ez a mondat szerepel a strandon elhelyezett táblákon, valamint a csomagtúrák szervezőinél és a halászoknál is megtalálható plakátokon.

A kavicsok elemeléséért 400-tól 1000 euróig terjedő bírságra lehet számítani, a számuktól függően. A turisták azonban a repülőtéren elhelyezett dobozokba önként is beletehetik a kavicsokat a hazatérésük előtt – írja a sauerlandkurier.de.