Szlovákiában örülnek az Ubernek

Forrás: mmonline.hu

 2016. augusztus 28. 10:58

Ukrajna, Litvánia és Észtország után Szlovákia is úgy döntött, hogy az Uber működését lehetővé tevő szabályozást készít. A szlovák kormány célja, hogy legalizálja a sharing economy vállalatait, és kihasználja az ebből fakadó gazdasági előnyöket.

Szlovákia is úgy döntött, hogy az Uber betiltása helyett a szabályozás jelenti a megoldást. A gazdasági minisztérium szóvivője, Maroš Stano megerősítette, hogy a sharing economy átlátható szabályozásának megalkotásán dolgoznak. A kormány célja, hogy legalizálja az Uberhez hasonló szolgáltatásokat, vagyis ebben az értelemben Szlovákia Észtország útjára lép, amely elsőként legalizálta az Uber működését. A szlovák kormány tervei szerint néhány hónapon belül bevezeti a változásokat – írta az mmonline.hu.

A szlovák gazdasági minisztérium szóvivője így nyilatkozott: "A közösségi gazdaságon alapuló szolgáltatások szabályozása a hagyományos vállalkozások számára is előnyt jelent, hiszen fokozatosan megszűnnek majd az indokolatlan terhek és az adminisztratív akadályok" - mondta Maroš Stano.

Hasonlóan vélekednek szakértők is, akik szerint az államoknak segíteni kellene az Uber piacra lépését. "Fontos, hogy hozzáfogjunk a már elavult szabályozások eltörléséhez, és liberalizáljuk a piacot. Ez azt jelenti, hogy le kell bontani azokat az akadályokat, amelyek az adott szektorba való belépést gátolják" - mondta Róbert Chovanculiak, az INESS (Institute of Economic and Social Studies, Slovakia) elemzője.

 

Eközben a napokban arról cikkezett a nemzetközi média, hogy az Uber hatalmas veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

A Napi.hu cikke szerint hiába az Uber az egyik legnépszerűbb és legtöbbet érő startup a világon, melynek értékét 69 milliárd dollárra, azaz mai árfolyamon 18906 milliárd forintra teszik, a pénzügyekért felelős vezető, Gautam Gupta nem jó híreket közölt. A cég veszteségei ugyanis az idei első félévben elérték az 1,27 milliárd dollárt, melyből az első negyedév 520, a második 750 millió dolláros mínuszt hozott. Ez egyébként forintban közel 348 milliárd forintot tesz ki, közel annyit, mint amennyit a 4-es metró egész beruházása (452 milliárd forint) jelentett - fogalmaznak.

Az Uber az amerikai piacán 100 millió dolláros mínuszt hozott össze, holott ott még az első félévben pozitívak voltak a számok. A Bloomberg beszámolója szerint Gupta azt állította, hogy a veszteség fő oka a sofőröknek fizetett támogatásokban keresendő, ám ezt az Uber szóvivője nem erősítette meg.

Emlékezetes: Kínában rengeteget, egyes hírek szerint akár egymilliárd dollárt is költöttek a sofőrökre, de voltak kisebb tételek is, hiszen korábban volt olyan francia Uber vezető, akit 30 ezer euróra bírságolt a hatóság és a hírek szerint az ehhez hasonló a büntetések mindenhol, így Magyarországon a cég állta.

A rossz számok okai nem csak ebben keresendőek. Az Ubernek az utóbbi időben egyre több vetélytársa akadt, jó példa erre például a Taxify is, amely szinte abban a pillanatban megjelent Budapesten, hogy az Uber elhagyta azt. De nincs könnyű dolga az amerikai, azaz a hazai piacon sem, ahol Lyft jelent számára egyre komolyabb kihívásokat (már megszerezte a piac közel 20 százalékát), ahogy Ázsiában is egyre több a trónkövetelő. Ilyen például a Grab, amely a 600 milliós délkelet-ázsiai piacon próbál borsot törni - egyelőre sikerrel - az Uber orra alá. A kínai vetélytársukat, a Didi Chuxingot viszont elegánsan elintézték: egy 35 milliárd dolláros üzlet keretében egyesültek vele . olvasható az oldalon.