Szlovénia júniusig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Forrás: MTI

 2023. december 15. 10:24

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy 2024. június 22-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte ülését követően a kabinet.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján, amelyet legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tarthatott fent. Most a kódex 25. és 27. cikkére hivatkozik, amelyek hat hónapig teszik lehetővé az európai belső határellenőrzéseket.

Ljubljana a döntését ismételten az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.
A kormány szerint a terrorveszély szintje Szlovéniában és máshol Európában továbbra is magas, és "a schengeni övezet egyik tagját fenyegető veszély az összes tagot fenyegető veszélynek minősül".

A bűnüldöző szervek több országban harmadik országbeli állampolgárokat tartóztattak le a terrorellenes razziák során, a migrációs áramlások pedig "ebben az összefüggésben biztonsági kockázatot jelentenek" - közölte a kormány.

Hozzátették: a hatóságok a következő hat hónapban figyelemmel fogják kísérni a történéseket, és egy lehetséges újabb hosszabbítás attól függ majd, hogyan alakul az ország és a tágabb régió biztonsági helyzete.

Szlovénia továbbra sem ellenőriz minden utast, hanem célzott ellenőrzéseket folytat, amelyek "a terrorizmus, a szélsőségesség, és a határokon átnyúló bűnözés megelőzésére összpontosítanak" - húzták alá.