Szlovénia megbünteti a vörös besorolású országba utazó állampolgárait

Forrás: MTI

 2021. március 31. 11:15

Szlovénia megbünteti azokat az állampolgárait, akik a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások ellenére vörös besorolású országba utaznak – mondta Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.

A fertőző betegségekről szóló törvény kétségtelenül engedélyezi a mozgás korlátozását és az ország elhagyásának tilalmát – mondta, hozzátéve, hogy bár fizikailag senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy átlépje a határt, ebben az esetben a határőrség pénzbírságot szab ki.

Szlovéniában óriási felháborodást keltett a kormánynak az a rendelete, amely megtiltotta a külföldre utazást olyan országokba, amelyeket Ljubljana vörös besorolású államként tart nyilván. Ebbe a kategóriába tartozik az összes szomszédos ország, Magyarország, Ausztria, Olaszország és Horvátország is.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban

Fotó: 123rf.com

Szlovén állampolgárok egy csoportja, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, emiatt petíciót indítottak, amelyet eddig 3500-an írtak alá, valamint kezdeményezték az alkotmánybíróságnál a határozat felülvizsgálatát is.

A szlovén állampolgárok 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel rendelkeznek Horvátországban, sokan pedig azt tervezték, hogy a húsvéti ünnepeket ott töltik.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban.

A kormány által közzétett adatok szerint keddre 1080-nal több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt egy napban 16 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4040-re emelkedett.