Szlovénia meghosszabbítja az ellenőrzést a horvát és a magyar határon

Forrás: MTI

 2023. október 28. 14:00

A szlovén kormány pénteki ülésén határozott arról, hogy november 19-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napra, de legfeljebb (a tíz nappal együtt) két hónapra meghosszabbítható.

Szlovénia meghosszabbította az ellenőrzést a magyar és a horvát határszakaszokon

Fotó: 123rf.com

A ljubljanai kormány a döntését ismételten az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

A határellenőrzés lesz a fő témája a horvát, olasz és szlovén belügyminiszterek november 2-ai találkozójának is, amelyet Triesztben tartanak meg. Olaszország már jelezte, hogy az ellenőrzéseket a szlovén határon várhatóan egész télen fenntartja.

Szlovénia 14 ellenőrzőpontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.