Továbbra sem kell védettségi igazolvány a Szlovénián átutazó külföldieknek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. augusztus 30. 11:56

A szlovén kormány újabb egy héttel elhalasztotta azt a rendeletét, amely szerint védettségi igazolást kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldi állampolgároknak, akik átutaznak az országon. Így hétfő helyett az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe.

A Konzuli Szolgálat oldala szerint a tranzitálóknak 12 óra áll rendelkezésre a Szlovénián történő áthaladásra, melyet a szlovén hatóságok felszólítására kötelesek igazolni.

Az MTI híradása szerint további határátlépési könnyítésekről is döntött a kabinet. A szomszédos országokban a határmentén élő diákoknak sem lesz szükségük védettségi igazolásra, ha Szlovéniában járnak iskolába, és két órán belül elhagyják az országot.

Ljubljana ugyanakkor újabb tevékenységet kötött védettségi igazoláshoz. Tizenöt év felett csak azok sportolhatnak, járhatnak edzésekre, akik be vannak oltva, átestek a fertőzésen vagy negatív tesztet tudnak felmutatni.
Janez Jansa szlovén kormányfő hétvégén Twitter-bejegyzésében azt írta: amint elérik Szlovéniában a 70 százalékos átoltottságot, Dániához és az Egyesült Királysághoz hasonlóan megszüntetnek minden korlátozást, beleértve a védettségi igazolások szükségességét is. "Aki ily módon biztosítja saját és más egészségét, fontos lépést tesz a korlátok nélküli élet felé" – hangsúlyozta.

Egy hét haladékot kaptak a tranzitutasok

Fotó: asafaric/123RF.COM

A kormány hétfőn dönt az új ütemterv feltételeiről is, amelyben színkódos rendszer alapján határozzák meg, milyen korlátozásokat vezetnek be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén az országban. Az őszi járványhullám mércéje az egészségügyi rendszer leterheltsége lesz.

Vasárnapra 273 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, a betegség szövődményeiben nem halt meg senki. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 986 631-en kaptak védőoltást, közülük 899 943-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.