Szó sem volt műszaki hibáról a RiverRide-on

Forrás: turizmus.com

 2018. április 02. 17:59

A korábbi híradásokkal ellentétben nem történt műszaki hiba a RiverRide kétéltű városnéző járművön húsvét vasárnap.


Galla Péter, a RiverRide cégvezetője tisztázza a történteket.

„Elsőként az egyik vezető hírportál adta hírül, hogy a RiverRide úszóbuszából műszaki hiba miatt három utast kellett a tűzoltóknak partra segítenie – a fotót, amely alapján a cikk készült, egy olvasójuk küldte be a szerkesztőségbe. Az újságíró úgy fogalmazott, hogy valószínűleg műszaki hiba történt. A feltételezésen alapuló hírt átvették más hírportálok és rádiók is, amely miatt számos aggodalmas hangvételű üzenetet kaptunk – többek közt – utazási irodáktól, ezért tartjuk fontosnak a történtek tisztázását.

Vasárnap a RiverRide 17 órás városnézése a végéhez közeledett, amikor partra kapaszkodás közben a hajó fara felúszott a rámpa szélén található korlát víz alatt lévő részére, ami megakadályozta azt, hogy a teljes jármű partra kerüljön (az első kerekek szárazon voltak, a hátsók a vízben). A kétéltűn lévő vendégeket (két kivétellel) partra segítettük az egyik ablakon keresztül egy létra segítségével, majd elkezdtük a járművet visszajuttatni a vízbe, hogy újra megkíséreljük a partra kapaszkodást. Sajnos a korlát kifogott rajtunk először, és nem sikerült szokatlan csobbanásunk.

A RiverRide bevételeinek jó részét karbantartásra fordítja

Fotó: riverride.hu

Ezt követően jeleztük a problémát a vízi rendészet munkatársainak, akik a helyszínre érkezve a tűzoltóság segítségét kérték – ők a helyszínre érkezve a járművön maradt két utast és egy idegenvezetőt a partra segítették, majd megkezdték a kétéltű mentését. Professzionális munkát végeztek, sérülés nélkül sikerült a vízbe juttatniuk a kétéltűt, amely – miután nem műszaki hiba történt – önerőből sikeresen a partra kapaszkodott. Még az éjszaka átvizsgáltuk a vízibuszt, hogy szenvedett-e bármilyen sérülést; miután mindent rendben találtunk, húsvét hétfőn a megszokott menetrend szerint szállítottuk a kétéltű városnézésre jegyet vásárló utasainkat.

Továbbra is igaz, hogy „ez a busz ki is tud jönni a vízből”, ahogyan az eddigi 8 és fél évben körülbelül 11 ezer alkalommal is sikerült már. Kívánom, hogy ez a következő 11 ezer alkalommal is sikerüljön.

A műszaki problémák elkerülése végett a bevételeink jelentős részét karbantartásra fordítjuk; ezért cseréltük ki az elmúlt időszakban a motort és a hajtóművet is; ezért vesszük komolyan rendszeres mentési gyakorlatainkat.

Köszönjük a járat utasainak a megértést és a jókedvet, ahogy a kellemetlen helyzetet kezelték, a járókelők segítőkészségét, a parton nézelődő gyerekek szurkolását, a RiverRide legénységének talpraesettségét és a szakszerű segítséget a katasztrófavédelem, a vízi rendészet munkatársainak és a segítségünkre siető hajók legénységének.”