Szombathely ünnepel novemberben

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2014. november 04. 15:09

Közeleg Szent Márton napja, amelyet Szombathely megkülönböztetett figyelemmel ünnepel meg minden évben. Kultuszának terjesztése kiemelt feladata a helyi TDM-szervezet munkájának is.

A szombathelyi TDM-munkájának egyik súlypontja a szent köré épült kultusz ápolása. Szent Márton életéről és legendájáról szóló PR-cikkeik rendszeresen jelennek meg országos magazinokban és szaklapokban. Savaria élménykalauz című turisztikai kiadványuk szintén a kultuszhoz kötődő városi attrakciók népszerűsítését szolgálja.

Szent Márton születésének jövő évi, 1700. évfordulója alkalmából minden eddiginél hangsúlyosabb összefogás keretében valósul meg a szent kultuszával foglalkozó idei, november 3–16. között megrendezésre kerülő programsorozat.

A 2016. évi jubileumi évre pedig már most teljes gőzzel folynak az előkészületek. Márton a francia Tours városában vált püspökké, ahol egyébként sírja is található. Tours és Szombathely közösen, programjaikat összehangolva készülnek az évfordulóra, amelynek kiemelkedő eseménye lesz Ferenc pápa szombathelyi látogatása.

A városban időközben megkezdődött a székesegyház felújítása, az épület homlokzatára a szent életének hat jelenetét megörökítő dombormű kerül, és megújul a Szent Márton-templom is.

A 2011 novemberében alakult TDM-szervezet ma már közel 100 taggal büszkélkedhet – tudtuk meg Vörös-Borsody Csillától, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. A szervezet munkatársai több nyertes, turisztikai fejlesztéseket célzó pályázatot írtak, ezek közül kettő – egy osztrák–magyar kerékpáros és egy marketingprojekt – határon átnyúló együttműködésen alapul. A pályázatoknak köszönhetően valósul meg többek közt a turisztikai városkártya rendszer informatikai programfejlesztése, jött létre egy kültéri fitneszpark, illetve rendezték meg idén a Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivált.

Ízelítő az ünnepi programokból

November 7. 14–17 óra / november 8. 10–13 óra – Szent Márton legendáriuma című színjáték és dramatikus játék bemutatók az Agora Kulturális központban.

November 7. 18 óra – Lampionos felvonulás a Székesegyháztól a Szent Márton-templomig.

November 8-9. – Márton-napi vásár a Vasi Skanzenben.

November 9. 9 óra –Búcsúi mise a Szent Márton-templomban, körmenet.

November 10. – Via Sancti Martini kiállítás az MMIK-ban.

November 11. 17 óra – Ingyenes idegenvezetés „Szent Márton nyomán" a Székesegyháztól.

November 3–16. – Szent Márton életéről szóló kvízjáték nyereményekkel a Tourinform-irodában. Libás receptek versenye.