Szombaton 250 nagyhajóval startolhat a balatoni vitorlásszezon

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 13. 19:38

Vitorlabontó ünnepséggel kezdődik idén is a népszerű sportág nyári szezonja. A balatonfüredi Vitorlás étterem előtti vízterületen sorra kerülő szombat délelőtti ünnepséget követően előreláthatóan 200-250 nagyhajó indul túraversenyre.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára és Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszönti szombat délelőtt a vitorlássport megszállott versenyzőit és az idei első nagyhajós verseny szurkolóit. A hagyományokat követve a legendás Kishamis nevű árbócosról koszorút dobnak a tóba, majd pontban 12 órakor a füredi mólónál eldördül a túraverseny rajtpisztolya.

A Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjon induló hajók legénysége a Balatonfüred–Alsóörs–Tihany–Balatonfüred távon méri össze tudását, az előrejelzése szerint kedvező időjárási körülmények között. A verseny limitideje délután 5 órakor jár le, a regatta ünnepélyes díjkiosztója fél 7-kor lesz.

„Nagy a várakozás az először 1935-ben megrendezett vitorlabontó ceremónia és az idei első nagyhajós verseny iránt" – mondta lapunknak Böröcz István, a füredi jachtklub ügyvezetője, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja.

Kollár Lajos sokadszorra vesz rész a versenyen klasszikus, fából készült, 40-es cirkálójával

Fotó: Kollár Lajos

A Balaton jelenlegi alacsony vízszintje miatt aggódó cikkekre reagálva a versenyen már sokadszorra részt vevő Kollár Lajos pécsi orvosprofesszor, a szövetség korábbi elnöke lapunkra úgy nyilatkozott: „Nincs ok aggodalomra, 2002-ben is volt már példa a tó alacsony vízállására. Nem marad el idén sem a vitorlásszezon" –  tette hozzá.