Szombaton választják a böllérek legjobbját

Forrás: MTI

 2017. január 11. 20:45

Számos főzőcsapat méri össze ügyességét a 16. Nemzetközi Böllérversenyen szombaton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron.

Az itthonról és a határon túlról érkező csapatok először szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat mutatják be a nagyközönségnek, majd a népi hagyományoknak megfelelően elkészítik a disznótor finomságait: hurkát, kolbászt és toroskáposztát – ismertette Támba Miklós, a rendezvény főszervezője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A böllérversenyre eddig tizenhat csapat jelezte részvételét, de a helyszíni nevezésekkel akár húsz-huszonkét csapatosra is duzzadhat a mezőny.

Fotó: napkoronaegyesulet.hu

A főszervező elmondta: a napkori Napkorona Udvarházban megtartott esemény szombat kora hajnalban a disznók levágásával kezdődik. A hentesek választhatnak, hogy mangalicát vagy hússertést vágnak, a versenyben azonban csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel.

A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el, akik több kategóriában értékelik a versenyzőket: keresik majd a böllérek legjobbját, a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatja ki.

A kísérőprogramok keretében fellép az Igrice Néptáncegyüttes, a Kaplonyi Asszonykórus, valamint a napkori Mártogatós Néptáncegyüttes is. A szervezők szombat reggeltől félóránként buszjáratokat is indítanak a nyíregyházi autóbuszállomásról Napkorra.


Kapcsolódó cikkek

Megújult a Séf utcája

2017. január 05.