Szombattól a legtöbb járványügyi korlátozást feloldják Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. április 14. 18:47

A jelentős mértékben csökkenő új fertőzések száma lehetővé teszi a járványügyi korlátozások további lazítását Ausztriában – jelentette be Johannes Rauch szövetségi egészségügyi miniszter csütörtöki bécsi sajtótájékoztatóján.

A miniszter közlése szerint április 16-tól szövetségi szinten eltörlik a zárt tereken és a rendezvényeken az általános FFP2-maszkviselési kötelezettséget, ezentúl már csak az élelmiszerboltokban, közösségi közlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és az egészségügyi intézményekben lesz szükséges kötelezően maszkot viselni. Bécs város egészségügyi tanácsnoka hasonló döntésekről számolt be, így húsvéttól Ausztriában egységessé válik a szabályozás. Korábban – ahogy arról többször beszámoltunk – az osztrák főváros „különutas politikát" követett: a járványügyi szabályok és intézkedések több vonatkozásban a szövetségi szintűnél szigorúbbak voltak.

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter a kormányzati döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta, végre fellégezhetnek a turizmus és rendezvényszervezés területén dolgozó vállalkozások és vendégeik. Rendezvények, összejövetelek esetén a jelenlegi 50 fős létszámkorlát helyett húsvéttól már csak az 500 főnél nagyobb rendezvények esetében szükséges járványügyi megbízottat alkalmazni.

Április 16-tól szövetségi szinten eltörlik a zárt tereken és a rendezvényeken az általános FFP2-maszkviselési kötelezettséget

Fotó: 123rf.com

A bejelentések alapján meghosszabbodik a Covid-igazolások időtartama is: a zöld útlevelek az utolsó teljes immunizálást szolgáló oltástól számítva 365 napig lesznek érvényesek, illetve a felgyógyulás kezdetétől számított fél évig. A frissen elrendelt szabályokat legközelebb július 8-án vizsgálják felül – ismerteti a mai bejelentéseket a GD Consulting blogja.

Továbbra is ajánlják mindenkinek a harmadik oltás felvételét, mert  ősszel újabb járványhullám várható. Ugyanakkor „aki háromszor beoltatta magát, az nyugodtan mehet nyaralni" – hangoztatta az osztrák egészségügyi miniszter.