Szombattól minden beutazó maga fizeti a koronavírustesztet

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 31. 12:07

Augusztus 1-jétől a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezők fizetik a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket. Mutatjuk az árat és a tesztelés folyamatát, a határátlépéstől az eredményig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mintegy 130 mintavételi pontot jelölt ki a sárga vagy piros országból hazatérő turistáknak, ezek listája elérhető a szervezet honlapján. A honlapon fellelhető információk szerint úgy tűnik, a szolgáltatásnak egységes ára lesz. A szolgáltatók a mintavételért 3500 forintot, a PCR-tesztért 27 000 forintot, azaz összesen 30 500 forintot számlázhatnak. Az angol nyelvű igazolás további 1000 forintba kerül. Az eredmény 24 órán belül kiadják.

A sürgősségi ár 45 750 forint annak, aki még aznap szeretnék megkapni az eredményt, feltéve, hogy délelőtt tíz óráig megtörténik a mintavétel, ugyanennyi a díja a szombati tesztvizsgálatnak is.

Térképen is elérhetők a mintavételi helyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján

Fotó: NNK

A határátlépéstől a teszteredményig

Müller Cecília országos tisztifőorvos eközben az M1 pénteki műsorában részletesen ismertette  a tesztelés folyamatát a határátlépéstől kezdve. A sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel – emlékeztetett.

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni. A tisztifőorvos közlése szerint: a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

Két negatív teszttel lehet kiváltani a karantént

Fotó: 123rf

A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.Müller Cecília kitért arra is: a karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

A Budapest Airport kereskedelmi igazgatója a héten jelentette be, hogy koronavírusteszt-központ nyitását tervezik a repülőtéren, hogy az érkezők már a határon beszerezhessék a negatív tesztet.

Mint arról korábban beszámoltunk, piros besorolású országból külföldi állampolgár egyáltalán nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

 

Orbán: Minden változtatás kockázatot jelentene

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, stagnál a helyzet, és „minden változás, amit esetleg tennénk, az magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, és ezt nem szeretnénk vállalni" – fogalmazott a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a tervszerű, higgadt, kiszámítható védekezést nem szabad feladni, "nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás", hanem "legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk".

A miniszterelnök elmondta: az operatív törzs ülésezik, keddenként tesz javaslatot a kormánynak az esetleges módosításokra, erről a kabinet szerdánként tud határozni, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba. Ez elsősorban a külföldre utazóknak fontos – folytatta –, mert a veszély most a vírus behurcolása. Ezért arra kérte az érintetteket, hogy kövessék az országbesorolásokat, és külföldre utazás esetén a zöld jelzésű országokat válasszák, ne a sárgákat és a pirosakat, mert ezzel nemcsak magukra, hanem az itthon maradókra is bajt hozhatnak. A világban sok helyütt megindult a második hullám – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Bár az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az országos tisztifőorvos a piros és sárga zónába tartozó országokon belül zöld területeket jelöljön ki, ilyen változtatásra a mai napig nem került sor.  A  jelenleg érvényben lévő országbesorolási lista július 18-án változott utoljára, amikor Kanada és Portugália kedvezőbb besorolást kapott.