Szombattól újra jár a fogaskerekű

Forrás: MTI

 2023. március 31. 11:15

Április 1-jétől, szombattól újra jár a fogaskerekű. A járat hajnalban és a késő esti órákban továbbra is csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet az utazni szándékozók előzetesen megrendeltek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint a téli üzemszünet ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be az Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez.

A BKK megerősítette azt a korábbi közlését, hogy a mostanra elvégzett munkáknak köszönhetően a korábbinál csendesebben közlekedhetnek a szerelvények.

Hétköznapokon a korábban érvényes menetrend szerint jár majd a fogaskerekű, emellett kora reggel és késő éjszaka továbbra is megmarad a tavaly bevezetett, úgynevezett "Telefogas" rendszer, amelynek lényege, hogy a járat hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet az utazni szándékozók előzetesen megrendeltek.
A BKK szerint ennek köszönhetően jelentős energiamennyiséget lehet megtakarítani, csökken a környék zajterhelése és a szerelvények nem zavarják a vonal mellett élőket a hajnali és a késő esti órákban.

A korábbinál csendesebb lesz a fogaskerekű

Fotó: BKK/Facebook

Hétvégén napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, de ha a nagyobb forgalom ezt indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot.

A hétvégi és az ünnepnapokon reggel fél nyolcig, illetve este 10 óra után is érvényes az előzetes igénybejelentés szerinti közlekedés.

A Telefogas szolgáltatásról és a fogaskerekű április 1-jétől érvényes menetrendjéről a bkk.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok.