Szórakozás közben fejleszthetik kerékpáros technikájukat a lakitelkiek

Forrás: turizmus.com

 2021. június 17. 09:53

Pumpapálya épült Lakitelken az Országos Bringapark Programnak köszönhetően. A közel 600 négyzetméteres ügyességi pályán minden korosztály szórakozva sajátíthatja el a megfelelő kerékpártechnikát.

A pumpapálya (vagy angolul „pumptrack”) egy biciklis ügyességi pálya, amely segíti a kerékpáros technika fejlesztését a kezdők és profik számára egyaránt. Ha a kerékpározó megfelelően pumpál, azaz jól használja ki a pálya íveit és ideálisan helyezi át a súlypontját, akkor tekerés nélkül képes folyamatosan haladni a hullámokból, illetve kanyarokból álló pályán – fogalmaz az Aktív Magyarország közleménye.

„A bringapark nemcsak az ügyességet fejleszti, hanem versenyképes szórakozási lehetőséget biztosít a digitális eszközökkel szemben”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A pályát minden korosztály, szinte bármely kerékpártípussal használhatja

Fotó: Aktív Magyarország

A Lakitelken átadott új, összesen 572 négyzetméteres, 200 négyzetméteren aszfaltozott nyomvonalú pálya lehetőséget biztosít minden BMX-es, görkorcsolyás, rolleres és gördeszkás számára, hogy kipróbálja tudását, gyakoroljon vagy versenyekre készüljön fel.

A pályát minden korosztály, szinte bármely kerékpártípussal használhatja, így kihasználtság szempontjából sok lehetőséget teremt.

Az Országos Bringapark Program keretében megvalósuló beruházás a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szakmai iránymutatásával valósult meg, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 7,3 millió forintos támogatásával, melyhez Lakitelek önkormányzata ugyanennyi önerőt biztosított.

Lakitelek a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől és Kiskunfélegyházától egyenlő távolságban a Homokhátság és a Tisza-völgy találkozásánál helyezkedik el. A környék síkvidéki adottságai kedveznek a kerékpáros turizmusnak, ezért az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt fektettek a kerékpárút-hálózat fejlesztésére is a térségben.

Lakitelek a közeljövőben kerékpáros utak csomópontjává válik, hiszen több környékbeli településsel köti majd össze bicikliút. Folyamatban van a Lakitelek–Kerekdomb, Lakitelek–Szentkirály és a Lakitelek–Tiszaug közötti kerékpárút építése is. A tervek között szerepel a jelenlegi kerékpárút-hálózat további bővítése úgy, hogy a településről egészen Kecskemétig lehessen eljutni biciklivel.