Szorosabb kapcsolatra lépne a LOT és a Turkish Airlines

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 14. 16:43

Stratégiai együttműködést tervez a LOT lengyel légitársaság és a Turkish Airlines. A két Star Alliance-szállító a napokban írt alá egy erről szóló előszerződést.

A megállapodás többek között az ugyancsak Star Alliance-tag Lufthansa ellen is irányulhat – írja a touristik-aktuell.de szakmai lap. A német légitársaság főleg ázsiai és közel-keleti járatai tekintetében jelent konkurenciát a LOT-nak és a Turkish Airlinesnak. A két szállító mostanáig csak Isztambul és Varsó között, valamint néhány regionális csatlakozás esetében üzemeltetett közös járatokat. Ehhez jönnének ázsiai és afrikai hosszú távú, valamint közel-keleti járatok.

A LOT jelenlegi egyedüli ázsiai úti célja Peking. Talpra állítása után azonban a lengyelek állami légitársasága terjeszkedni akar: a tervek szerint 2016-tól Bangkok, Szöul és Tokió is felkerülne a palettára, a rákövetkező években pedig további hosszú távú járatok is létesülnének, és transzatlanti összeköttetéseket is kiépítenének.

Egy stratégiai együttműködés esetén a Turkish Airlines pénzügyi részesedése is szóba jöhetne. 2012-ben és 2013-ban már folytak erről egyeztetések, de a törökök akkor visszakoztak.