Sztrájk a német vasútnál

Forrás: MTI

 2014. november 05. 15:49

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság mozdonyvezetőit képviselő szakszervezet (GDL) minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot jelentette be kedden, a Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődik és jövő hétfőig tart.

A GDL közleménye szerint a teherszállító vonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagynak fel a munkával, a személyszállító vonatokat vezető kollegák pedig csütörtökön hajnal 2 órakor lépnek sztrájkba. A munkabeszüntetés hétfőn reggel 4 órakor ér véget.

A DB közölte, hogy a sztrájk idejére rendkívüli menetrendet állítanak össze, reményeik szerint minden harmadik járat közlekedik majd.
A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató vasúttársaság 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.
A GDL törekvését gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták. A GDL az utóbbi hónapokban már négyszer szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

A csütörtök hajnaltól hétfő hajnalig tartó német vasutassztrájk miatt a Magyarország és Németország közötti közvetlen nemzetközi vasúti közlekedésben is lesznek korlátozások - tudatta a Mávinform szerdán az MTI-vel.

Csütörtöktől vasárnapig a Budapestről Prágán át Berlinig, illetve Hamburgig közlekedő vonatok csak Budapest és Drezda között közlekednek. A munkabeszüntetés miatt késésekre, fennakadásokra is számítani kell a német vasúthálózaton.

A vasúttársaság azt javasolja utasainak, hogy utazás előtt tájékozódjanak a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es telefonszámán, vagy a MÁV-Start nemzetközi ügyfélszolgálatnál.